Mammutskulpturer i Chanty-Mansijsk i ryska Sibirien. Nu har mammutben upptäckts även i Belgien. Arkivfoto.
Mammutskulpturer i Chanty-Mansijsk i ryska Sibirien. Nu har mammutben upptäckts även i Belgien. Arkivfoto. - Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Mammutben hittade i tunnelbanan

Bryssel gör sig så sakteliga redo för en ny tunnelbanelinje – men tågen blir definitivt inte de första att röra sig i området. Mångtusenåriga mammutben har hittats under bygget.


Arbetet med en ny tunnelbanelinje i Bryssel har blivit en lokal och försenad huvudvärk, då den mjuka marken visat sig kräva betydligt dyrare insatser än planerat.

Men nu kan man i alla fall glädja sig över oväntade fornfynd, rapporterar tidningen Le Soir.

Rester av två mammutar som betade på slätten vid floden Senne för 11 000 år sedan visades upp på fredagen efter att ha hittats nära den framtida tunnelbanestationen Toots Thielemans – döpt efter den världsberömde belgiske jazzmusikern, som avled 2016.

"Sällsynt och exceptionellt! Ett tillfälle för oss att bättre förstå vårt förflutna och områdets historia", skriver Ans Persoons från regionalstyret i Bryssel på X.

Även uråldriga ben från vildhäst, kronhjort och jättehjort har hittats under utgrävningarna. Liknande fynd är sällsynta i Brysselområdet, där man i stället oftast gör mer moderna upptäckter. Exempelvis påträffades nyligen en lastkaj från 1300-talet vid bygget av ett nytt stadshus.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel årtal när Toots Thielemans avled.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!