Den förra FN-ambassadören Nikki Haley tampas med expresident Donald Trump om Republikanernas kandidatur inför presidentvalet i november.
Den förra FN-ambassadören Nikki Haley tampas med expresident Donald Trump om Republikanernas kandidatur inför presidentvalet i november. - Foto: AP/TT

"Hönshjärna" mot griniga män: Smutsigt val i USA

En "hönshjärna", en "korrupt" president och "griniga gamla män". Republikanen Donald Trump sprutar ur sig nedsättande tillmälen – partikamraten Nikki Haley och president Joe Biden tar efter. USA:s valrörelse är redan ovanligt smutsig.


Fakta: Vägen till kandidaturen

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen.

I år håller Republikanerna sitt konvent den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater. Dessa utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar efter delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt, debatterar och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Årets presidentval hålls den 5 november.

Inklämd mellan borden på en barbecuerestaurang i Hilton Head i South Carolina tog Nikki Haley till ett välkänt grepp.

— Är det inte dags för mentala kompetenstester för alla (presidentkandidater) över 75 år, frågade hon retoriskt.

— Det handlar om människor som ska fatta beslut om nationell säkerhet och vår ekonomiska framtid. De måste vara i toppform.

På ny nivå

Den tidigare FN-ambassadören Haley är 52 år och den enda som fortfarande fajtas med Donald Trump om Republikanernas presidentkandidatur. Pressen att segra i hemstaten South Carolinas primärval den 24 februari är enorm. Men kampanjen, som framhåller Donald Trump, 77, och Joe Biden, 81, som "dramadivor" och "griniga gamla män", är riskabel då South Carolina har en stor andel pensionärer.

Boston University publicerade nyligen en artikel där forskare diskuterar om Haley gör sig skyldig till åldersdiskriminering.

Att kampanja mot – snarare än för – något eller någon är inget nytt inslag i personvalens USA, men Donald Trump har tagit företeelsen till en ny nivå. Hans intåg på den politiska arenan inför presidentvalet 2016 följdes av en strid ström av öknamn och nedsättande tillmälen på rivaler.

Med skräckblandad förtjusning återgav medier utspel om motståndares kroppsstorlek, utseende, bakgrund och kompetens. Flera kvinnor var "galna", någon hade "hästansikte".

USA:s sittande president, demokraten Joe Biden, och expresident Donald Trump, som av allt att döma blir Republikanernas presidentkandidat inför höstens val.

Vill så tvivel

Nikki Haley, dotter till invandrare från Indien och tidigare en del av Trumps regeringskrets, kallar han för "hönshjärna". Trump har även använt en variant av hennes indiska födelsenamn Nimarata – “Nimbra" – på ett sätt som kan uppfattas som nedsättande.

Strategin påminner om attackerna mot expresidenten Barack Obama. Trump underströk gärna Obamas kenyanska ursprung och mellannamnet Hussein, enligt bedömare för att så tvivel om han verkligen var amerikan.

Trump främsta mål förblir dock president Biden, som han kallar "korrupt", "senil" och "inkompetent". Han rasar också mot de fyra brottsåtal som väckts mot honom, enligt Trump "bedrägerier" och del av en "häxjakt" som han i insamlingsmejl uppmanar anhängare att rädda honom ifrån.

Möjligen har retoriken smittat av sig även på Biden. Han rapporteras i dagarna ha kallat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för "skitstövel". I höstas refererade han till Trump som "Hoover Trump", med anspelning på Herbert Hoover som jämte Trump är den ende president som sett antalet arbetstillfällen krympa under sin mandatperiod.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!