Hundratusentals sudaneser har flytt till östra Tchad, där resurserna är bristfälliga.
Hundratusentals sudaneser har flytt till östra Tchad, där resurserna är bristfälliga. - Foto: Karl Schembri/NRC/TT

"Chockerande behov" i enorma flyktingkrisen

Massakrer, våldtäkter och fördrivning har blivit vardag i Sudan och miljoner människor har tvingats lämna sina hem. I grannlandet Tchads östra delar är en tredjedel av invånarna flyktingar. Här finns helt chockerande behov, säger Jan Egeland vid Flyktninghjelpen.


Fakta: Krisen i Sudan

Striderna i Sudan bröt ut i april i fjol och står mellan ärkerivalerna general Abd al-Fattah al-Burhan och hans tidigare ställföreträdande, Mohamed Hamdan Daglo som är ledare för milisen Rapid support forces (RSF).

RSF bildades 2013 ur janjawidmiliserna – väpnade grupper som Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir hade skickat ut för att sprida skräck och slå ned upproret i konflikthärjade Darfur i västra Sudan i början av 2000-talet.

Båda parter har anklagats för krigsbrott.

Sedan konfliktens start har 3,5 miljoner barn drivits på flykt inom Sudan, enligt FN, och omkring hälften av alla barn i landet – 14 miljoner – är i behov av humanitär hjälp för att överleva.

Unicef varnar för att tiotusentals barn i Sudan riskerar att dö på grund av undernäring om inte biståndet till landet ökar.

Källor: AFP och AP

Det är en ständig kamp för överlevnad för sudanesiska flyktingar i östra Tchad. Bristen på mat, dricksvatten och andra grundläggande nödvändigheter är stor, även för tchadierna. Men i omvärlden hörs knappt något om den enorma krisen som har pågått sedan striderna i Sudan bröt ut i fjol, och som har hamnat i skuggan av andra krig och konflikter.

— Det här är etnisk rensning av värsta sort. Hela områden i Sudan har angripits och de överlevande som har kommit hit till Tchad är djupt traumatiserade, säger Jan Egeland, generalsekreterare för norska Flyktninghjelpen (NRC) som har verksamhet på båda sidor av gränsen.

Tchad är ett av världens fattigaste länder och knappast rustat att ta emot stora mängder flyktingar, men har ändå öppnat gränsen för över 680 000 människor som har flytt det extrema våldet i Sudan. Betydligt fler har blivit kvar som internflyktingar och många har flytt till andra närliggande länder.

21-årige Fathi, flykting från Sudan, träffar NRC:s generalsekreterare Jan Egeland i flyktinglägret Metche i Tchad.

Inte i säkerhet

Men trots att miljoner människor har flytt har nästan inga kommit i säkerhet. Flyktninghjelpen arbetar med nödhjälp och bygger skolor för både sudanesiska och tchadiska barn på landsbygden.

— Det ger hopp, och det här är en befolkning som har förlorat allt. Allt hopp. De ser inte att de kan återvända till Sudan, för våldsmännen finns fortfarande kvar där. Flyktingarna behöver hjälp här och då måste det finnas möjlighet för barnen att få en utbildning och hopp om en bättre framtid, säger Jan Egeland, som under veckan är på plats i östra Tchad.

Kartan visar Sudan där stridigheter tvingat en stor del av befolkningen på flykt.

Drömmar i spillror

I nuläget är bara 10 procent av hjälpbehovet i området finansierat och Egeland poängterar vikten av att omvärlden ställer sig solidariskt med Tchad som har hållit gränserna öppna för flyktingarna från Sudan.

I området finns hundratusentals människor på flykt – och många omskakande vittnesmål.

— I går träffade vi en ung kvinna som blivit utsatt för en gängvåldtäkt av en milisgrupp i sitt eget hem medan mamma och pappa tvingades titta på. Våldsmännen hotade att skjuta hennes barn om hon gjorde motstånd, säger Jan Egeland.

— Hon var helt nedbruten, fysiskt och mentalt. Hon grät och grät. Alla drömmar – allt slogs i spillror, livet är helt ödelagt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!