Hur rättfärdigt agerar Israel på ockuperat område? ICJ ska ta ställning. Arkivbild med israeliska soldater på Västbanken.
Hur rättfärdigt agerar Israel på ockuperat område? ICJ ska ta ställning. Arkivbild med israeliska soldater på Västbanken. - Foto: Mahmud Illian/AP/TT

Nytt mål i Haag: Israel anklagas för apartheid

"Kolonialism och apartheid". Så beskriver palestinier Israels politik i ett historiskt mål om Mellanöstern som inletts i Internationella domstolen i Haag (ICJ). Det handlar inte specifikt om Gazakriget, utan ska besvara bredare frågor om Israels snart 60 år långa ockupation.


— Palestinierna uthärdar kolonialism och apartheid, sade Riad al-Maliki, utrikesminister i den palestinska ledningen på Västbanken, när förhandlingarna inleddes på måndagen.

— Det finns de som upprörs av sådana ord. Men de borde bli upprörda av den verklighet som vi lider i.

Vittnesmålet var det första i en lång rad. Under sex dagar ska sändebud från över 50 länder, däribland Kina, Ryssland och USA, uttala sig.

Men detta mål handlar alltså inte om kriget i Gaza, vilket är föremål för andra förhandlingar i samma domstol. Det här målet utlöstes i stället av en begäran från FN:s generalförsamling redan 2022, alltså ett antal månader före Gazakrigets utbrott.

FN vill att ICJ kommer fram till ett "rådgivande utlåtande" om "juridiska konsekvenser av Israels politik och praktik på ockuperat palestinskt område, däribland östra Jerusalem". Frågan omfattar därmed läget på Västbanken och i Gazaremsan ända sedan sexdagarskriget 1967, då områdena erövrades av Israel.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!