Hunter Biden, den amerikanske presidenten Joe Bidens son. Arkivbild.
Hunter Biden, den amerikanske presidenten Joe Bidens son. Arkivbild. - Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Åklagare: Ryssland inblandat i lögner om Biden

En FBI-källa som åtalas för att ha ljugit om USA:s president Joe Biden, hans son Hunter och ett ukrainskt energibolag ska ha haft kontakt med personer verksamma inom Rysslands underrättelsetjänst, hävdar amerikanska åklagare.


Källan i fråga, 43-årige Alexander Smirnov, greps i Las Vegas i onsdags förra veckan. Enligt åtalet ska han ha lämnat falska uppgifter till FBI-agenter om att chefer i det ukrainska energiföretaget Burisma påstått sig ha anlitat Hunter Biden för att "skydda oss, genom sin pappa, från alla typer av problem". För det skulle bolaget ha betalat Hunter och Joe Biden fem miljoner dollar vardera.

I en domstolsförhandling på tisdagen sade åklagarsidan att Smirnov i förhör uppgett att personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten var inblandade i att föra vidare uppgifter om Hunter Biden.

Åklagare hävdade också att kontakterna varit omfattande, skett i närtid samt att Smirnov hade för avsikt att träffa en av dessa personer vid en utlandsresa.

Smirnovs uppgifter har varit centrala i korruptionsanklagelser som republikanska kongressledamöter riktat mot presidenten och hans son, och har legat till grund för en riksrättsutredning som republikaner inlett mot presidenten.

Hittills har Republikanerna inte lyckats presentera några bevis som faktiskt kan leda till att Joe Biden ställs inför ett riksrättsåtal.

Bakom åtalet mot Smirnov står den särskilde utredaren David Weiss, som även åtalat Hunter Biden för skattebrott och vapenbrott.

Om Smirnov döms riskerar han upp till 25 år i fängelse.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!