Talibaner vid en vägkontroll i västra Kabul. Arkivbild.
Talibaner vid en vägkontroll i västra Kabul. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Två avrättade på arena i Afghanistan

15 skott avfyrades – så var de dömda männens liv släckta. Tusentals afghaner bevittnade den offentliga avrättningen på en idrottsarena.


Avrättningen av de två männen genomfördes på Ali Lala-arenan i staden Ghazni några timmar sydväst om Kabul. En AP-journalist på plats beskriver hur människor trängdes utanför arenan och klättrade för att ta sig in.

Talibanerna har inte svarat på förfrågningar om information om de två männen som avrättades eller vilka brott de har dömts för. Enligt det lokala styret är straffet utdömt enligt principen öga för öga.

Sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 har två personer avrättats offentligt för mord före dagens dubbelavrättning.

Offentliga avrättningar har inte varit lika vanliga de senaste åren som under den ärkekonservativa talibanrörelsens tidigare styre mellan 1996 och 2001. Däremot har det förekommit regelbundna offentliga piskstraff för andra brott som stöld, äktenskapsbrott och alkoholkonsumtion.

När talibanerna tog över makten igen 2021 var det med ett löfte om att landet skulle styras på ett mer moderat sätt än under det tidigare talibanstyret. Bland annat skulle flickor få gå i skolan. Det löftet har sedan brutits och nya hårdföra regler har meddelats löpande.

Under onsdagen meddelade talibanstyret att det är "en stor synd" att ta bilder.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!