På den här satellitbilden, tillhandahållen av Planet Labs, syns hur lastfartyget Rubymar läcker olja i Röda havet.
På den här satellitbilden, tillhandahållen av Planet Labs, syns hur lastfartyget Rubymar läcker olja i Röda havet. - Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Varnar för miljökatastrof efter Huthiattack

Ett lastfartyg som övergivits i Adenviken efter att ha skadats i en attack läcker olja och kan bli en omfattande miljökatastrof, varnar den amerikanska militärens centralkommando för Mellanöstern, Centcom.


Det Belizflaggade fartyget Rubymar, lastat med konstgödsel, skadades för snart en vecka sedan. Det skedde i en attack som den Iran-stödda Huthirörelsen i Jemen säger sig ha utfört.

Fartygets besättning evakuerades till Djibouti och det ligger nu för ankar. Men det tar långsamt in vatten och har lämnat efter sig ett nära tre mil långt oljespill, uppger Centcom.

Men det är inte bara den läckta olja som hotar havsmiljön. Även konstgödsellasten kan vara farlig.

"M/V Rubymar transporterade mer än 41 000 ton konstgödsel när det anfölls, vilket kan läcka ut i Röda havet och förvärra den här miljökatastrofen" skriver Centcom på X, tidigare Twitter.

Rederiet sade på torsdagen att fartyget skulle kunna bogseras till Djibouti denna vecka. Rubymar är det fartyg som fått störst skador hittills av de många fartyg som utsatts för Huthi-attacker sedan november. Attackerna sker för att visa solidaritet med palestinierna i Gaza, enligt Huthirörelsen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!