Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktinghjälpen, fotograferad i Gaza.
Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktinghjälpen, fotograferad i Gaza. - Foto: Yousef Hammash/NRC via TT

Jan Egeland i Gaza: En fullständig dystopi

Det luktar kloak. Dygnet runt hörs surret från drönare – en påminnelse om att den israeliska krigsmakten står redo utanför Rafah. Undernäringen syns i barnens ansikten. Man måste vara i Gaza för att förstå hur illa det är, säger människorättsprofilen Jan Egeland.


Misären motsvarar ingen annan plats som Jan Egeland, chef för norska flyktinghjälpen NRC, besökt, säger han på telefon från Rafah i södra Gaza.

Människor drar honom i armarna och vädjar: "Du måste hjälpa oss bort. Här dör vi – blir vi inte bombade av israelerna så svälter vi ihjäl."

— Så många människor som varit under ett så intensivt bombardemang, som har dödat så många barn, utan att det har funnits någon möjlighet att fly, säger Egeland.

Människor är livrädda

Han beskriver Rafah som världens i praktiken största flyktingläger – före kriget bodde där drygt 200 000 invånare, nu trängs 1,4 miljoner människor på en yta som Egeland jämför med "en tredjedel av en mindre svensk kommun". Många av dem har tvingats till flykt flera gånger, från sina hem till släktingar, till skolor och sjukhus. Till dess att de hamnat i ett tält i Rafah, där Israel lovat att en markoffensiv förr eller senare är "oundviklig".

— Människor är livrädda för att bli angripna ännu en gång, i det som är deras sista möjliga tillflyktsort.

Palestinier försöker rädda överlevande efter ett israeliskt anfall på en bostad i Rafah. Arkivbild från den 24 februari.

Hjälpkonvojer attackeras

NRC försöker få in hjälp – och leveranserna står på kö utanför Gazas gränser både i norr och söder. Men FN-organ har kritiserat Israel för att ha beskjutit och blockerat konvojerna. Och de lastbilar som kommer in riskerar att plundras, av ren desperation och förtvivlan. Enligt Jan Egeland har Israel attackerat de poliser som skyddat konvojerna, vilket gör att det inte finns någon på plats längre för att stoppa plundrarna. Det har inte ens gått att nå fram med mat till NRC:s anställda i norra Gaza.

— Det är en fullständig dystopi, säger han.

Jan Egeland manar till vapenvila, humanitärt stöd och därefter reella förhandlingar om säkerhet, frihet, självstyre och utvecklingsmöjlighet till såväl palestinierna som Israel.

— Man måste se de grundläggande orsakerna till de här eviga konflikterna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!