USA:s kongress är överens om en tillfällig finansieringsåtgärd. Arkivbild.
USA:s kongress är överens om en tillfällig finansieringsåtgärd. Arkivbild. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Biden vädjar om Ukraina efter budgetuppgörelse

USA undviker en nedstängning av statsapparaten till helgen efter en kompromiss i kongressen. Det får president Joe Biden att åter vädja till sina politiska motståndare Republikanerna om att visa samma kompromissförmåga för stöd till Ukraina.


Biden påminner i ett uttalande att ledande företrädare i kongressen var överens med honom om vikten av att stödja Ukraina vid ett möte i Vita huset tidigare i veckan.

"Det måste nu följas av handling. För var dag som republikaner i representanthuset vägrar att ta upp frågan till omröstning så kommer följderna för Ukraina att förvärras" framhåller Biden.

Han understryker att paketet, som för Ukraina handlar om 60 miljarder dollar i form av bland annat vapenleveranser, också innehåller stöd för Israel i kriget mot Hamas samt medel för humanitär hjälp till palestinierna och till andra svårt utsatta i krishärdar i världen.

Den kortvariga förlängningen av finansiering för federala myndigheter, som hindrar nedstängning av verksamheten, är den fjärde på kort tid och ger USA:s kongress ytterligare några veckor på sig för att förhandla fram en slutgiltig statsbudget för innevarande år.

Representanthusets republikanska talman Mike Johnson säger att förhandlarna är överens om sex av de tolv årliga utgiftsplanerna som utgör USA:s federala budget och att man har "nästan slutgiltiga överenskommelser om de övriga."

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!