George Galloway håller segertal efter fyllnadsvalet i Rochdale utanför Manchester i torsdags.
George Galloway håller segertal efter fyllnadsvalet i Rochdale utanför Manchester i torsdags. - Foto: Peter Byrne/AP/TT

Splittring i London: "Det här är för Gaza!"

Eldfängde aktivisten George Galloway gör comeback i Storbritanniens parlament när debatten om Gazakriget blir allt mer infekterad.


Fakta: George Galloway

George Galloway, född 1954, har från och till varit brittisk parlamentsledamot i nästan 40 år: för socialdemokratiska Labour 1987-2005, vänsterpartiet Respect 2005-10 och 2012-15 samt för Brittiska arbetarpartiet från den 2024.

Galloway är starkt engagerad för palestiniernas sak och har även gjort sig känd som skarp kritiker av västvärldens krig i Irak både 1991 och 2003. Samtidigt har han själv genom åren anklagats för antisemitism och kritiserats för uttalanden till stöd för personer som Saddam Hussein, Hugo Chavez och Bashar al-Assad.

I nästan 40 år har skotske Galloway varit en av den brittiska vänsterns mest omdiskuterade personer.

Nu är han i hetluften igen, invald i underhuset efter ett fyllnadsval i Rochdale i torsdags. Som representant för egna partiet WPB – Brittiska arbetarpartiet – utlovar han skarp kritik mot både regering och opposition.

— Det här är för Gaza! Ni har betalat och ni kommer att betala ett högt pris för den roll ni spelat i att möjliggöra, uppmuntra och tysta ner den katastrof som utspelar sig det ockuperade Palestina på Gazaremsan, sade Galloway till jublande väljare i sitt segertal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Galloways återkomst i parlamentet bäddar för en ännu hetare debatt i ett redan infekterat läge. Oppositionen i Labour är djupt splittrad i hur man ska hantera Gazakriget och tvingades i Rochdale ta avstånd från sin kandidat, Azhar Ali, som spritt konspirationsteorier om att Israel låg bakom Hamasattacken den 7 oktober. De konservativa kämpar i sin tur med anklagelser om islamofobi och stängde nyligen av parlamentsledamoten Lee Anderson som anklagat Londons borgmästare Sadiq Khan för att vara islamist.

TT
/
/
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!