Räddningsarbetare röjer upp vi ett niovåningshus i Odessa som förstördes i ryska attacker.
Räddningsarbetare röjer upp vi ett niovåningshus i Odessa som förstördes i ryska attacker. - Foto: Ukrainas räddningstjänst/AP/TT

Zelenskyj vädjar till väst efter ryska attacker

Flera civila har dödats i ryska drönarattacker i Odessa och Charkivregionen natten till lördagen, uppger ukrainsk räddningstjänst. Väst behöver skicka fler system för luftförsvar för att rädda liv, uppmanar president Volodymyr Zelenskyj.


Flera lägenhetshus träffades av attackdrönare i hamnstaden Odessa i södra Ukraina. I hamnstaden Odessa i söder dödades fyra människor, bland dem ett treårigt barn, enligt ukrainska myndigheter.

En man i 80-årsåldern har också dödats i en rysk drönarattack mot byn Velykji Burluk i Charkivregionen, enligt den statliga räddningstjänsten. Mannen hittades av räddningspersonal i spillrorna av hans bostadshus som förstördes i attacken.

Från regionen Cherson vid fronten i syd rapporteras också ett civilt dödsoffer.

Zelenskyj vädjar

"Ryssland fortsätter attackera civila. Vi behöver fler luftförsvarssystem från våra partners. Vi måste stärka det ukrainska luftförsvaret och skyddet för vårt folk mot rysk terror. Fler luftförsvarssystem och fler robotar räddar liv", skriver president Zelenskyj på X.

Ryssland avfyrade under natten 17 iranska Shahed-drönare och tre robotar, uppger Ukrainas luftförsvar. 14 av drönarna sköts ner, men nedfallande delar skadade byggnader, enligt militären.

Drönare i S:t Petersburg

En drönare träffade ett flerfamiljshus i S:t Petersburg på lördag morgon, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti. Sex personer har fått vård, uppger lokala myndigheter.

Den ryska tv-kanalen Mash uppger att det var en ukrainsk drönare som träffade byggnaden. Detta har inte bekräftats av nyhetsbyrån AP.

Enligt ukrainska medier var drönaren avsedd att träffa en rysk oljedepå, men sköts ner innan den nått sitt mål. Rysslands försvarsdepartement har inte kommenterat händelsen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!