Anhängare till oppositionen demonstrerar i Dakar den 17 februari.
Anhängare till oppositionen demonstrerar i Dakar den 17 februari. - Foto: Sylvain Cherkaoui/AP/TT

Senegal backar – omtvistat val tidigareläggs

Väljare i Senegal får äntligen gå till valurnorna. Presidentvalet ska hållas i slutet av mars, enligt en rad kungöranden på onsdagskvällen.


President Macky Sall kastade in det vanligtvis stabila Senegal i en politisk kris när han i början av februari valde att skjuta upp valet – ursprungligen planerat till den 25 februari – på obestämd tid.

Beskedet utlöste omfattande och delvis våldsamma protester, där demonstranter möttes av tårgas och strypt internet. Oppositionen hävdade att Sall, vars mandatperiod löper ut den 2 april, försökte förlänga sin mandatperiod.

I slutet av februari meddelade Sall att valet skulle hållas den 2 juni. Men att sätta ett valdatum bortom presidentens mandatperiod strider mot konstitutionen, meddelade landets författningsråd på onsdagen.

Exakt vilket datum senegaleserna får gå till valurnorna är dock ännu oklart. I ett videoklipp publicerat på X hävdar Macky Sall att valet hålls den 24 mars, medan författningsrådet uppger att det sker den 31 mars.

På onsdagskvällen klubbades även en kontroversiell lag som ger amnesti till dem som fängslats under politiska demonstrationer eller av politiska skäl. Mellan 2021 och 2023 skakades Senegal av våldsamma oroligheter i samband med en maktkamp mellan oppositionsledaren Ousmane Sonko och den sittande regeringen. Enligt kritiker innebär den nya lagen att tjänstemän och poliser som dödat och misshandlat demonstranter går fria.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!