Hur bra koll har du på Therese Johaugs liv utanför skidspåren?
Hur bra koll har du på Therese Johaugs liv utanför skidspåren? - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT och Ole Martin Wold/NTB/TT

Allt om Therese Johaug: Längd, barn och kända maken Nils

Therese Johaug är en av världens främsta längdskidåkare. Men vad vet du egentligen om norskans uppväxt, karriär och familjeliv? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Johaug.


Therese Johaug ålder – hur gammal är hon?

Therese Johaug föddes den 25 juni 1988, vilket innebär att hon fyller 36 år under 2024.

Therese Johaug längd – hur lång är hon?

Har du undrat hur lång Therese Johaug är? Det är du inte ensam om. Längdskidåkaren är 162 centimeter lång, enligt Eurosport. 

Therese Johaug föräldrar – vad heter hennes mamma och pappa?

Therese Johaug växte upp i byn Dalsbygda som är belägen i östra Norge. Hennes mamma heter Gro Johaug och hennes pappa heter Thorvall Johaug.

Föräldrarna har genom åren synts till i samband med tävlingar när de stöttat dottern. 

– De har betytt otroligt mycket för mig genom hela uppväxten och hela karriären. Utan dem hade jag aldrig tagit mig hit. Då är det extra roligt att ha dem längs spåret, har längdskidåkaren tidigare sagt om föräldrarna i en intervju med Sveriges Radio

Therese Johaug. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Therese Johaug familj – har hon syskon?

Therese Johaug har tre syskon: bröderna Karstein och Joakim samt systern Veronika

– Karstein är den som åker skidor och vi har en gemensam plattform där. Men jag har ett lika tätt förhållande med Veronika och Joakim. Det är skönt att ha någon att snacka med andra saker om, har hon sagt till norska Dagbladet tidigare. 

När började Therese Johaug åka längdskidor?

Therese Johaug började åka längdskidor som barn och redan vid 18 års ålder VM-debuterade hon i Sapporo, där hon åkte hem en bronsmedalj i 30 kilometer masstart, klassisk stil, enligt internationella skidförbundet.

Blev Therese Johaug avstängd på grund av doping?

I samband med ett träningsläger under hösten 2016 testade Therese Johaug positivt för clostebol, vilket är en syntetisk anabol steroid. Det visade sig senare att Johaug fått i sig steroiderna genom läppsalvan Trofodermin som skrivits ut av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen.

Förpackningen med Trofodermin ska ha varit försedd med en dopningsvarning, men det var ingenting som uppmärksammades av Bendiksen. 

– Jag kan inte minnas att jag såg en sådan trafikskylt på förpackningen jag fick utlämnad. Jag kan inte minnas att det stod vare sig utanpå förpackningen eller på själva tuben, sa han när dopningsprovet kommit tillbaka med ett positivt resultat, enligt Aftonbladet.

Till en början stängdes Johaug av i 13 månader, men avstängningen förlängdes senare till 18 månader.

Har Therese Johaug gjort comeback?

I mars 2022 meddelande Therese Johaug att hon skulle avsluta sin elitkarriär. 

"Jag vill verkligen inte att resan ska ta slut, men det finns en tid för allt, och jag tror att det är dags för mig att göra något annat än att satsa heltid på längdskidåkning”, skrev den norska stjärnan i ett inlägg på Instagram då.

Men två år senare, i mars 2024, gjorde Johaug comeback och vann överlägset det 17 kilometer långa loppet i Engadin Frauenlauf.

Therese Johaug överlägsen i comebacken

Har Therese Johaug pojkvän eller make?

Therese Johaug är sedan 2023 gift med Nils Jakob Hoff. Paret gifte sig i Røros kyrka i närheten av Johaugs hemstad Dalsbygda, enligt Aftonbladet.

Therese Johaug och Nils Jakob Hoff. Foto: Joakim Halvorsen/NTB/TT

Bland gästerna på bröllopet, som ägde rum på nyårsafton, fanns bland andra de norska längdstjärnorna Marit Björgen och Ingvild Flugstad Östberg.  

På Johaugs möhippa, som gick av stapeln i oktober, närvarade den tidigare konkurrenten Charlotte Kalla

Charlotte Kalla och Therese Johaugs vilda festhelg: ”Tidernas möhippa”

Vem är Therese Johaugs make Nils Jakob Hoff?

Therese Johaugs make Nils Jakob Hoff är en tidigare roddare som tävlat i både OS och VM. På senare år har Hoff sadlat om och utbildat sig till läkare.

När gick Therese Johaug ut med att hon var gravid?

Det var i januari 2023 som Therese Johaug berättade att hon och Nils Jakob Hoff väntade barn. 

– Det är det största jag kan uppnå. Det är större än alla gulden jag tagit, sa hon till NRK då, vilket bland andra SVT rapporterade om. 

Petter Northug om längtan efter att bilda familj: "Några som kallar mig pappa"

Har Therese Johaug barn med Nils Jakob Hoff?

På Norges nationaldag, den 17 maj, år 2023 välkomnade Therese Johaug och Nils Jakob Hoff sitt första barn till världen. Dottern föddes två och en halv vecka innan beräknat födelsedatum.

"Tack till alla som flaggat lite extra för oss i dag. Allt är bra med alla involverade", skrev paret i ett gemensamt inlägg på Instagram då. 

Senare har Johaug berättat hur hon trott att återhämtningen efter födselns skulle gå snabbare och att hon, under graviditeten, blivit beroende av läsk.

– Jag dricker det till frukost, sa hon i sin egen podcast "Johaug Redaksjonen" i maj 2023. 

Vad heter Therese Johaugs dotter?

Therese Johaugs dotter heter Kristin Hoff Johaug

– Vi gillade Kristin väldigt mycket och det var ju ett norskt namn hon skulle få när hon föddes på självaste 17 maj. Sen var ju Kristin namnet på OS-maskoten under OS i Lillehammer, vilket pappa flitigt använde som ett argument för namnet, har hon berättat för NRK

Therese Johaug om VM-comeback: "Jag vill och hoppas"

Har Therese Johaug Instagram?

På Instagram heter Therese Johaug @johaugtherese.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!