Palestinier på en strand i Rafah i januari.
Palestinier på en strand i Rafah i januari. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Fartyg med nödhjälp på väg till Gaza

På söndag öppnar en humanitär havskorridor från Cypern till Gazaremsan. Redan i dag avgår ett första fartyg till det belägrade Gaza, meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.


Välgörenhetsorganisationen Open Arms resa på fredagen beskrivs som en första provrunda i den internationella satsningen på att öppna en havskorridor för nödhjälp till Gaza.

— Efter provrundan är förhoppningen att korridoren kan tas i bruk permanent från och med söndag, säger Ursula von der Leyen under dagens pressträff med Cyperns president Nikos Christodoulides i Larnaca.

— Vi står inför en humanitär katastrof, tillägger hon.

Redan för två veckor sedan uppgav Open Arms på X att man hade ett fartyg redo i Larnaca i väntan på grönt ljus för den humanitära havskorridoren.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skakar hand med Cyperns president Nikos Christodoulides i Larnaca, varifrån fartygen med nödhjälp ska avlöpa.

Hundratusentals människor i Gaza är i akut behov av nödhjälp sedan Israel skurit av området från omvärlden efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober. Enligt WHO lider vart sjätte barn under två års ålder av akut undernäring i norra Gaza.

Den maritima korridoren är ett samarbete mellan EU, USA och Förenade arabemiraten. I går meddelade även USA:s president Joe Biden att USA ska upprätta en tillfällig hamn för nödhjälp till Gazaremsan.

Israel säger sig välkomna öppnandet av en havskorridor, rapporterar AFP.

TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!