Irlands premiärminister Leo Varadkar.
Irlands premiärminister Leo Varadkar. - Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

"Kvinnans plikter" kvar i Irlands grundlag

Det blir inga ändringar i den irländska grundlagen vad gäller "kvinnans plikter i hemmet" och vad som utgör en familj. Rösterna är inte färdigräknade, men premiärminister Leo Varadkar slår fast att nej-sidan har segrat.


— Vid det här laget är det tydligt att förslagen har besegrats, säger han.

I princip hela det politiska etablissemanget stod bakom förslagen om ändringarna och resultatet beskrivs i irländska medier som en pinsam förlust för regeringen.

Premiärministern säger att en sådan här "tung förlust, med den här marginalen" innebär att det finns "många som haft fel" och att han själv är en av dem. Samtidigt, säger Varadkar, behöver det inte leda till någons avgång.

Folkomröstningen gällde ordvalen i två grundlagsparagrafer. En om att staten ska "sträva efter att se till att mödrar av ekonomiska skäl inte tvingas arbeta till försummelse av deras plikter i hemmet", där man bland annat föreslog att byta ut "mödrar" mot "familjemedlemmar".

Den andra paragrafen handlade om att utöka familjebegreppet från att bara gälla par som ingått äktenskap med ett tillägg om "andra varaktiga förhållanden".

Båda de föreslagna ändringarna har fått kritik för hur de formulerats.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!