Påve Franciskus säger att de starka är de som 'tänker på folket och har modet att hissa den vita flaggan och förhandla. Arkivbild.
Påve Franciskus säger att de starka är de som 'tänker på folket och har modet att hissa den vita flaggan och förhandla. Arkivbild. - Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Påven om Ukrainakriget: Modigt att förhandla

Påve Franciskus uppmanar parterna som strider i Ukraina att "förhandla innan saker och ting förvärras". Det säger han i en förinspelad intervju med den schweiziska tv-kanalen RSI som publicerades på lördagen.


Den 87-årige påven fick frågan om Ukraina, i ett scenario där kriget håller på att förloras, borde hissa vit flagg – eller om det vore att legitimera Rysslands våld.

— Jag tror att de starkaste är de som ser situationen, tänker på folket och har modet att hissa den vita flaggan och förhandla, svarar påven.

Vatikanens talesperson Matteo Bruni förtydligar på lördagen att påven endast använde sig av termen "vit flagg" eftersom det använts av reportern.

Vid ett senare tillfälle sade påven om krig i allmänhet, inklusive det mellan Israel och terrorstämplade Hamas, att förhandling aldrig innebär kapitulation – utan "modet att inte bära ett land till självmord".

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gång på gång framhållit att det invaderade landet måste få skapa fred på sina egna villkor. Det blir inga fredssamtal förrän ryska styrkor har lämnat Ukraina, har varit presidentens devis.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!