Olivolja blir allt dyrare. Arkivbild.
Olivolja blir allt dyrare. Arkivbild. - Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Tjuvar stjäl olivolja när priserna stiger

Det stjäls allt mer olivolja i spanska matbutiker. Priset på det flytande guldet har skjutit i höjden i extremvädrets spår.


Värmeböljor och långvarig torka – extrema väderhändelser som forskare menar bara kommer att bli värre på grund av klimatförändringarna – slår hårt mot produktionen av olivolja i Spanien. Skördarna har drabbats hårt och priserna nått nära rekordnivåer.

Spanien står för 40 procent av världsproduktionen av olivolja, som är en självklar stapelvara i många hushåll. För bara fyra år sedan gick det att få en liter extra jungfruolivolja av hög kvalitet för mindre än 5 euro (56 kronor) – i dag kan samma flaska kosta uppemot 14 euro (158 kronor).

Stort stöldbegär

Och nu har olivolja blivit den mest stulna varan på matbutiker i 8 av 17 regioner som tillsammans står för runt 70 procent av Spaniens befolkning, enligt en undersökning som butikssäkerhetsföretaget STC har gjort.

De främsta bovarna beskrivs vara kriminella gäng som riktar in sig på det flytande guldet, oro líquido, för att sälja det vidare på svarta marknaden.

Det är ovanligt att en basvara hamnar så högt upp på stöldlistan, enligt Alejandro Alegre som är marknadschef på STC.

— Olivolja är det enda som kan anses vara en stapelvara. De andra på listan är ibéricoskinka, charkostar, rakblad och alkohol, säger han till Financial Times.

Nationellt sett är dock alkohol mest stöldbegärligt, enligt undersökningen.

Förra sommaren började STC märka av en ökad efterfrågan från butiker som ville ha stöldlarm till olivoljan. Men en handlare säger till spansk tv att tjuvarna använder sig av magneter för att plocka bort larmen från flaskorna.

Låser fast

Livsmedelskedjan Tu Super har börjat kedja ihop femlitersdunkar med olja och låser fast dem i butikshyllorna med hänglås.

— Det är en galen, extrem, åtgärd. Men den fungerar, sade vd:n Ruben Navarro till nyhetsbyrån Reuters i november.

Odlare och företag som pressar oliverna till olja har också drabbats av rån och stölder de senaste månaderna. Andra producentländer kring Medelhavet, som Italien och Grekland, har också rapporterat om inbrott i lagerlokaler, utspädd premiumolja och att gäng med motorsågar sågar ned grenar eller till och med hela träd i sin jakt på oliver.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!