Israels president Isaac Herzog håller ett tal i den portugisiska synagogan under invigningen av förintelsemuseet i Amsterdam. Hans medverkande har lett till protester.
Israels president Isaac Herzog håller ett tal i den portugisiska synagogan under invigningen av förintelsemuseet i Amsterdam. Hans medverkande har lett till protester. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Protester vid invigning av Förintelsemuseum

Invigningen av Nederländernas nya Förintelsemuseum i Amsterdam möttes av stora protester på söndagen, till följd av den israeliska presidenten Isaac Herzogs medverkan.


Tusentals pro-palestinska demonstranter samlades i närheten av museet och en av stadens synagogor. De skanderade mot den israeliska ockupationen av palestinska områden och krävde ett omedelbart eldupphör i Gaza.

Demonstrationens ledare underströk däremot att de protesterade mot att Herzogs närvaro, och inte mot museet och vad det står för.

Det nya Förintelsemuseet är till minne av de över 100 000 judar som deporterades från Nederländerna och mördades i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.

Tillsammans med Herzog medverkade bland annat den nederländska kungen Willem-Alexander, premiärminister Mark Rutte och judiska ledare från hela världen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!