Migranter evakueras från en gummibåt av hjälporganisationen SOS Méditeranée. Bild från i tisdags.
Migranter evakueras från en gummibåt av hjälporganisationen SOS Méditeranée. Bild från i tisdags. - Foto: Johanna de Tessieres/AP/TT

60-tal migranter omkom på Medelhavet

Runt 60 personer som för en vecka sedan lämnade Libyen i en gummibåt omkom under resan över Medelhavet, uppger båtens överlevare enligt organisationen SOS Méditerranée.


Räddningsfartyget Ocean Viking upptäckte båten i onsdags. Då hade den 25 personer ombord. Två av dem var medvetslösa och evakuerades av Italiens militär för att få vård. Övriga 23 var uttorkade, utmattade och hade brännskador efter båtens bränsle, enligt SOS Méditerranée.

Samtliga överlevare är män och pojkar från Senegal, Mali och Gambia, och tolv av dem är minderåriga, uppger Francesco Creazzo, talesperson för organisationen.

Vid avfärd fanns 85 personer ombord, inklusive några kvinnor och minst ett litet barn, har de som överlevt resan berättat. Creazzo tillägger att överlevarna är så traumatiserade att de inte helt har kunnat beskriva händelseförloppet än.

Sedan 1 januari i år har minst 227 migranter omkommit när de försökt korsa Medelhavet, enligt en sammanställning från FN:s migrationsorgan IOM, där den senaste dödsolyckan inte är inräknad.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!