Fartyget utanför norra Gazas kust.
Fartyget utanför norra Gazas kust. - Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Första hjälpfartyget framme i Gaza

Ett första fartyg med förnödenheter har anlänt till Gaza. Maten och vattnet som fanns ombord fördes över till lastbilar för vidaretransport till norra Gaza.


Fartyget har bogserat en pråm lastad med närmare 200 ton livsmedel: ris, mjöl, baljväxter, grönsaker på burk, olika typer av proteinhaltiga livsmedel och vatten.

Resan till Gaza inleddes i tisdags och skedde i samarbete mellan de två hjälporganisationerna Open arms och World central kitchen.

Israels militär bekräftar att fartyget, Open arms, anlände till Gaza på fredagen och uppger att soldater placerades ut för att säkra området.

"Fartyget genomgick en omfattande säkerhetsinspektion", meddelar militären som vidare uppger att förnödenheterna lastades i tolv lastbilar för vidaretransport till invånarna i norra Gaza.

Flera civila palestinier samlades vid kusten inför det att fartyget anlände.

— Jag vill att mina barn nås av hjälpen. Jag vill att de ska överleva och inte dö av svält, säger 35-åriga Abu Issa Ibrahim Filfil.

— Allt de äter är vilda växter. Det finns inget bröd.

Ett andra fartyg med förnödenheter är redo att lämna Larnaca på Cypern. Enligt FN och hjälporganisationer kan hjälp via sjöfart dock inte ersätta landtransporter.

En fjärdedel av Gazas befolkning är ett steg från hungersnöd, enligt olika FN-organ. Ett av sex barn under två år i norra Gaza lider av akut undernäring och svält, och omkring 97 procent av grundvattnet är enligt uppgift otjänligt för mänsklig konsumtion.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!