Medlemmar av Siberiska bataljonen under en militär övning utanför Kiev i december förra året, då journalister hade bjudits in för att bekanta sig med gruppen. Arkivbild.
Medlemmar av Siberiska bataljonen under en militär övning utanför Kiev i december förra året, då journalister hade bjudits in för att bekanta sig med gruppen. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Här är ryssarna som strider för Ukraina

Väpnade grupper rycker fram över den ryska gränsen och säger sig vilja befria Ryssland. Det är en blandad samling ryssar – extremister, regimkritiker och minoritetsfolk – som tar till vapen för Ukraina under en oppositionell rysk flagga.


Fakta: Tre framträdande förband

Rysslands frihetslegion (LSR) är ett i raden av internationella förband som strider med Ukrainas militär. Den titulerar sig som en moderat motståndsgrupp och sägs ha samlat många avhoppade ryska soldater. Ilja Ponomarjov, tidigare ledamot i statsduman, har klivit fram som en politisk talesperson. Gruppens militära talesperson Maximilian Andronikov (kallad Tsezar) har en bakgrund i ultranationalistiska grupper i Ryssland.

.

Ryska frivilligkåren (RDK) har en mer tydlig högerextrem profil och förespråkar ett etniskt homogent Ryssland, även om den av mycket att döma samlar oppositionella av olika slag. Ledaren Denis Kapustin (även kallad Nikitin) har länge rört sig i extremistkretsar i Europa. Han har bott i Tyskland där han bland annat har utbildat unga högerextremister i kampsport. Han har belagts med inreseförbud i Schengen.

.

Sibiriska bataljonen (SB) bildades inom Ukrainas reguljära armé under hösten 2023. Den sägs i huvudsak samla stridande från Rysslands minoritetsgrupper – till exempel basjkirer, burjatier, tatarer och tjetjener – men också etniska ryssar. Gruppen leds av jakuten Vladislav Ammosov, som rapporteras ha en lång bakgrund i Rysslands militär.

Soldatklädda män poserar med vit-blå-vita flaggor på vad de säger är rysk mark. Andra filmar medan de och deras kamrater ligger i eldstrid i en skog. I andra fall ses stridsvagnar rulla fram och ge eld, med vit-blå-vit flagga vajande på taket.

Strider rapporteras återigen i gränstrakter mellan Ukraina och Ryssland, då regimkritiska ryssar av olika slag har beslutat sig för att ta till vapen mot sitt hemland.

De har olika ideologisk bakgrund, men samma mål. De samlas under en alternativ rysk flagga där det röda fältet har ersatts av ett vitt – en symbol som är tänkt att samla allt motstånd mot den ryska regimen och det pågående kriget.

Bränd rysk jord

Tre paramilitära och pro-ukrainska grupper har gått ihop i de senaste uppmärksammade angreppen på rysk mark: Ryska frivilligkåren (RDK), Ryska frihetslegionen (LSR) och Sibiriska bataljonen (SB).

Det är oklart hur många de är, men i leden rapporteras det om allt ifrån högerextremister på landsflykt till avhoppade ryska soldater till regimkritiker och separatister från de ryska minoritetsfolken.

— Ja, jag är höger, men nu spelar det inte så stor roll. Du förstår, i Ryssland är jorden bränd, du kan varken vara vänster eller höger. Där kan du antingen vara polis eller polisens offer, sade en man i RDK till den polska och ryskspråkiga kanalen Vot Tak några månader in i det fullskaliga kriget.

Gruppernas högsta uttalade och gemensamma mål är att "befria" Ryssland från Vladimir Putin. RDK:s ledare, högerextremisten Denis Kapustin, har beskrivit det som att de "insåg att invandrarna inte var den stora fienden, utan vår egen stat".

— De är högerextrema och vi är opolitiska. Men vi är vapenbröder, allierade, och vi koordinerar våra attacker tillsammans, sade LSR:s talesperson till Svenska Dagbladet förra sommaren.

Sociala medier

Ukrainas militär säger att grupperna agerar på helt eget bevåg när de agerar "på sin hemmaplan".

Det största angreppet hittills skedde försommaren 2023, då RDK och LSR tog sig över gränsen, hamnade i eldstrider och tog kontroll över några mindre samhällen. Där fotograferade de sig själva med flaggor, för att kort därpå motas bort därifrån. De militära framgångarna har varit begränsade.

Michael Colborne, expert på högerextrema grupper hos Bellingcat, har följt RDK en längre tid och beskrivit det som en i stort högerextrem grupp som "verkar mer intresserade av att skapa innehåll för sociala medier än något annat".

Ryska frivilligkåren vid en presskonferens i Sumy i Ukraina i maj 2023. Den svartklädde mannen nere till vänster i bild är ledaren Denis Kapustin. I bakgrunden står medlemmar av Ryska frihetslegionen. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!