Malaysias kung Sultan Ibrahim Iskandar till höger i bild. Till vänster syns landets premiärminister Anwar Ibrahim. Arkivbild.
Malaysias kung Sultan Ibrahim Iskandar till höger i bild. Till vänster syns landets premiärminister Anwar Ibrahim. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Allah-strumpor väcker kunglig vrede

En butikskedja i Malaysia är i blåsväder för att ha sålt strumpor utsmyckade med texten "Allah", det arabiska ordet för Gud. Bilder på strumporna har orsakat ramaskri i sociala medier – och nu reagerar landets kung.


I ett inlägg på Facebook fördömer kung Sultan Ibrahim butikskedjan ifråga och kräver en grundlig utredning.

"Strikta åtgärder måste vidtas mot alla skyldiga parter", säger han.

Kungen påminner malaysierna om att behålla "social harmoni" genom att avstå från att diskutera känsliga frågor om "religion, ras och kungligheter". Förseelser som rör religion och ras får inte tillåtas, understryker han.

Ras och religion är generellt kniviga ämnen i Malaysia, som fortfarande präglas av de dödliga kravaller som 1961 kostade hundratals människor livet, främst etniska kineser.

Delar av landets muslimska befolkning ser strumporna som en förolämpning, inte minst då de såldes under den heliga fastemånaden ramadan.

Malaysia är en så kallad konstitutionell monarki där kungen är statsöverhuvud. Islam är statsreligion och runt två tredjedelar av befolkningen är muslimer.

Butikskedjan KK Super Mart har bett om ursäkt för strumporna och stoppat försäljningen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!