Polska jordbrukare demonstrerar mot importen från Ukraina. Arkivbild.
Polska jordbrukare demonstrerar mot importen från Ukraina. Arkivbild. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Ny strid om omstridd handel med Ukraina

EU-länderna och EU-parlamentet var överens om nya regler för handeln med Ukraina – trodde de. Uppgörelsen riskerar nu att fällas av länder som vill ställa hårdare krav på Ukraina.


Fakta: Handeln med Ukraina

När Ryssland gick till förnyad attack mot Ukraina i februari 2022 beslutade EU:s medlemsländer att hjälpa Ukrainas handel och jordbrukssektor genom att öppna upp för så gott som fri import till EU. Åtgärden har förlängts två gånger, senast till den 5 juni 2024.

EU-kommissionen har återigen föreslagit en förlängning, till sommaren 2025. Samtidigt har dock en rad begränsningar tillkommit under förhandlingarna, framför allt på grund av protester i de östra delarna av EU mot den nya konkurrens som ukrainska varor inneburit.

Det var när en nattlig preliminär uppgörelse om fortsatta handelslättnader för Ukraina i ytterligare ett år skulle snabbekräftas av EU-ländernas ambassadörer på onsdagen som allt plötsligt bromsades.

Formellt skylls på tidsbrist.

"Medlemsländerna behöver mer tid, de hade inte möjlighet att titta på texten ännu och behöver uppbackning från sina huvudstäder", uppger en EU-källa.

I praktiken uppges dock framför allt fransk-polska krav på ännu fler eftergifter ligga bakom medlemsländernas tillfälliga nej.

Nya kvoter

Enligt uppgörelsen ska kvoter och begränsningar finnas för produkter som fågel, ägg, socker, havre, majs, gryn och honung.

De aktiveras om importen överstiger ett medelvärde för importen under 2022 respektive 2023, enligt ett pressmeddelande från ministerrådet.

Förut har begränsningarna gällt för EU-marknaden sedd som en helhet. Nu ska begränsningar kunna införas vid, och ta hänsyn till, negativa effekter i enskilda länder.

Den senaste tidens bondeprotester både i östra och västra EU har fått såväl en majoritet i parlamentet som flera medlemsländer, med främst Polen och Frankrike i spetsen, att dra i bromsen för det stöd som lättnaderna i handeln har inneburit.

Väljarna går före?

Kritiken har dock varit stark från flera håll mot att agerandet skadar Ukraina och att EU-länderna i stället värnar för mycket om sina egna väljare.

Svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L) är irriterad.

"Den här typen av velande och obeslutsamhet måste få ett slut om vi på allvar menar att vi stöttar Ukraina. Den enda som gynnas av detta spel är i slutändan Putin", skriver Karlsbro i ett sms till TT.

Från EU-parlamentets sida sade handelsutskottet ja till uppgörelsen på onsdagen, med 24 röster mot 10.

Medlemsländerna ska för sin del göra ett nytt försök att enas på ett ambassadörsmöte i nästa vecka. Dessförinnan lär också frågan diskuteras av ländernas stats- och regeringschefer vid deras toppmöte i Bryssel under torsdag och fredag.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!