Ett plan lyfter mot New York från Schiphol. Arkivbild.
Ett plan lyfter mot New York från Schiphol. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Domslut: Buller från flygplats måste minskas

Nederländernas regering måste göra mer för att dämpa bullernivåerna vid flygplatsen Schiphol, slår en domstol i Haag fast. Ljudföroreningarna leder bland annat till sömnstörningar för bosatta i närheten, konstaterar domarna.


Enligt domslutet har regeringen systematiskt satt flygsektorns intressen före människorna som bor i närheten av flygplatsen, som är en av Europas mest trafikerade. Behandlingen av lokalbefolkningen uppgår till brott mot Europarådets konvention om mänskliga rättigheter, heter det.

"Domarnas beslut är kristallklart: mer måste göras för lokalinvånarna och för att minska ljudföroreningarna", säger departementet för infrastruktur och vatten i en skriftlig respons efter domen.

Närmare 260 000 nederländare beräknas utsättas för allvarliga bullerstörningar när flygplan lyfter och går in för landning över det tätbefolkade området en knapp mil utanför centrala Amsterdam. Bland annat leder bullret till sömnproblem för de bosatta, enligt domslutet.

Regeringen har nu ett år på sig att förstärka lagstiftningen gällande ljudföroreningar. Schiphol föreslår i sin tur att stänga flygplatsen för nattlig trafik och bannlysa de flygplansmodeller som orsakar mest buller.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!