Palestinier skadade i en israelisk attack får vård på Shifasjukhuset den 29 februari.
Palestinier skadade i en israelisk attack får vård på Shifasjukhuset den 29 februari. - Foto: Mahmoud Essa/AP/TT

Vittnesmål: Lik på gatorna runt Shifasjukhuset

Belägringen av Shifasjukhuset i Gaza stad är inne på sin tredje dag. Över 90 beväpnade Hamasmedlemmar har dödats under räden, uppger Israel. Enligt palestinska vittnesmål ligger döda kroppar på gatorna runt sjukhuset. Flera bostadshus i närheten av sjukhuset sägs ha bombats.


Runt 300 "misstänkta terrorister" har förhörts under räden, uppger militären enligt israeliska medier. Fler än hälften av dem har förts till Israel för fortsatta förhör. Bilder delade av The Times of Israels korrespondent på X visar hur israeliska soldater för bort män med förbundna ögon och lastar dem på ett lastbilsflak.

Saleh Abu Sakran, en av hundratals palestinska flyktingar som tagit skydd i al-Shifa, berättar för Al Jazeera hur byggnaden där han befann sig besköts under tisdagen.

— De (soldaterna) sade till oss att ta av oss kläderna och gå ner till sjukhusets bakgård. De flyttade oss till ett bostadshus bredvid sjukhuset och förhörde oss, säger han.

Reportrar gripna

Israel säger sig ha hittat vapen i sjukhuskomplexet. I ett uttalande hävdar militären att soldaterna förhindrat skador på civila, patienter, vårdpersonal och medicinsk utrustning. De israeliska uppgifterna har inte kunnat verifieras av oberoende parter.

Palestinska vittnesmål beskriver stora explosioner och skottlossning i närheten av sjukhuset, där människor på flykt från andra delar av Gaza tagit skydd. Tiotals döda kroppar ligger utspridda på gatorna, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia med hänvisning till vittnesmål.

Enligt Al Jazeera har många skadats i israeliska luftattacker som lagt minst tre bostadshus intill sjukhuset i ruiner. Under gårdagen uppgav mediebolaget att en av deras reportrar vid al-Shifa misshandlades och frihetsberövades av israeliska styrkor under tolv timmar. På onsdagen rapporteras ytterligare en Al Jazeera-reporter ha gripits på sjukhuset.

Hjälpkonvoj angripen

Shifasjukhuset, som är Gazaremsans största, uppges vara helt ur funktion.

En läkarstudent på al-Shifa uppmanar enligt CNN till "omedelbart ingripande innan sjukhuset förvandlas till en massgrav". Studenten uppger att patienter och personal är utan mat, vatten och elektricitet och att alla som rör sig inom komplexet riskerar att skjutas av israeliska soldater.

Enligt en Al Jazeera-reporter i Rafah attackerades ännu en hjälpkonvoj under tisdagskvällen. Fler än 20 personer uppges ha dödats och skadade sägs fortfarande på onsdagsmorgonen ligga kvar på platsen.

Omvärlden fortsätter samtidigt att varna för en mycket nära förestående svältkatastrof i Gaza. På onsdagen meddelar Storbritannien att över 2 000 ton livsmedel anlänt till Gaza.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!