USA:s utrikesminister Antony Blinken landade i Kairo på torsdagen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken landade i Kairo på torsdagen. - Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT

Blinken: Luckorna tätas i samtal om vapenvila

Klyftorna minskar sakteliga i förhandlingarna mellan Israel och terrorstämplade Hamas, hävdar USA:s utrikesminister Antony Blinken under sitt besök i Saudiarabien. Med sig på resan har han ett utkast till en ny resolution om vapenvila till FN:s säkerhetsråd.


— Jag tror absolut att en överenskommelse är möjlig, säger Blinken till saudiska al-Hadath i Jidda.

Under sin pågående resa har Blinken med sig ett utkast till en resolution som USA ska lägga fram i FN:s säkerhetsråd.

Enligt medier som sett utkastet fastslår det den "absoluta nödvändigheten" av ett omedelbart och hållbart eldupphör, bland annat för att skydda civila på alla sidor av konflikten och möjliggöra införsel av nödhjälp.

Språkliga nyanser

Därmed skiljer sig den nya resolutionen språkligt från tidigare resolutioner i säkerhetsrådet, som USA lagt in sitt veto mot. Då har det hetat att en vapenvila "krävs".

Det senaste officiella förslaget som lades på förhandlingsbordet i Qatar, där samtal om vapenvila pågår sedan i början av veckan, avvisades av Hamas.

Antony Blinken under ett möte med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i Jidda på onsdagen.

Företrädare för den terrorstämplade rörelsen återkom därefter med andra krav som medlare i Qatar nu uppges diskutera.

Alternativ plan?

Under onsdagen rapporterade The Times of Israel – med hänvisning till amerikanska källor – att USA kan komma att presentera en alternativ plan för hur Israel kan fortsätta kriget mot Hamas utan den planerade och vida kritiserade markoffensiven mot Rafah.

Presentationen av planen sker i så fall i nästa vecka, i samband med att en israelisk delegation reser till Washington.

Blinkens pågående resa utgör hans sjätte besök i regionen sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut i oktober. På torsdagen landade den amerikanske utrikesministern i Egyptens huvudstad Kairo för fortsatta diskussioner kring en vapenvila. På fredag reser han därefter vidare till Israel.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!