Melissa Mattola-Kiatos, sjuksköterska på Massachussetts General Hospital i Boston, USA, tar fram njure för transplantation.
Melissa Mattola-Kiatos, sjuksköterska på Massachussetts General Hospital i Boston, USA, tar fram njure för transplantation. - Foto: Massachusetts General Hospital via AP/TT

Man fick grisnjure – medicinsk milstolpe

Kirurger på ett sjukhus i USA har lyckats transplantera in en genmodifierad grisnjure i en levande människa för första gången. Operationen betraktas som en medicinsk milstolpe.


Den fyra timmar långa operationen genomfördes i lördags på en 62-årig man som hade en livshotande njursjukdom. Operationen gick bra och de första tecknen är positiva, meddelar Massachusetts General Hospital i Boston.

Njuren har dessutom börjat producera urin, vilket var ett av de första och viktiga tecknen på att operationen initialt hade varit framgångsrik.

Patienten har redan kunnat resa sig ur sängen för att promenera, rapporterar The New York Times.

Grisnjuren kom från bolaget Egenesis i delstaten Massachusetts. Bolaget stod för den genmodifiering som innebär att vissa skadliga grisgener tagits bort och mänskliga gener lagts till.

Vanligare bland svarta

En ny tillgång till njurar "kan lösa ett avgörande problem för minoritetsgrupper", säger läkaren Winfred Williams på sjukhuset där operationen utfördes. Problemet med allvarliga njursjukdomar är i USA tre gånger så stort bland exempelvis svarta som bland vita, enligt organisationen National Kidney Foundation.

Operationen kan också innebära en förändring för de många patienter som tvingas till dialys.

Omkring 800 000 invånare i USA har allvarliga njurproblem, och tusentals dör i väntan på njurtransplantation på grund av organbrist.

Tydliga tecken

I höstas genomfördes ett försök att transplantera en genmodifierad grisnjure i en hjärndöd mans kropp i USA. Grisnjuren fungerade i över en månad.

Forskning om att djurorgan skulle kunna användas i njurtransplantationer, så kallad xenotransplantation, har pågått länge – men försöken har hittills misslyckats, bland annat för att kroppen stöter ifrån sig organet.

Läkare varnar för att det är för tidigt att sia om den 62-årige mannens framtid. Men de första tecknen är tydliga

— Det är anmärkningsvärt, säger läkaren Winfred Williams till The New York Times.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!