USA:s utrikesminister Antony Blinken (till vänster) i ett möte under torsdagen med Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry i Kairo.
USA:s utrikesminister Antony Blinken (till vänster) i ett möte under torsdagen med Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry i Kairo. - Foto: Evelyn Hockstein/Pool via AP/TT

USA föreslår resolution i FN:s säkerhetsråd

USA har officiellt lagt fram ett resolutionsförslag till FN:s säkerhetsråd. Kravet är omedelbar vapenvila i Gaza, kopplat till att gisslantagna släpps. Omröstningen sker redan på fredagen.


USA:s FN-delegation lade fram resolutionsförslaget sent på torsdagen, vilket innebär att en omröstning kan göras inom ett dygn enligt FN:s stadgar, rapporterar amerikanska mediebolaget NBC News.

Kravet på ett omedelbart eldupphör på Gazaremsan kombineras med en möjlig lösning på frigivning av dem som tagits av gisslan av terrorstämplade Hamas och andra islamistiska grupper.

Resolutionsförslaget "stöder otvetydigt de pågående internationella diplomatiska ansträngningarna" att nå ett avtal, enligt flera nyhetsbyråer som har sett förslaget.

Omröstningen i FN-högkvarteret i New York sker samtidigt som USA:s utrikesminister Antony Blinken reser runt i Mellanöstern i ett nytt diplomatiskt försök att få parterna i kriget att ta ett första steg mot vapenstillestånd.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!