Ett av polisernas offer, Eddie Terrell Parker, firar domarna tillsammans med sin faster Linda Rawls.
Ett av polisernas offer, Eddie Terrell Parker, firar domarna tillsammans med sin faster Linda Rawls. - Foto: Rogelio V Solis/AP/TT

Långa straff för torterande poliser

Samtliga sex före detta poliser som stod åtalade för att ha torterat två svarta män i delstaten Mississippi i USA har dömts till långa fängelsestraff.


På torsdagen dömdes de två sista vita männen till 27 respektive 10 års fängelse för vad domaren kallade "fruktansvärda och avskyvärda" handlingar.

Tidigare i veckan dömdes de fyra andra före detta poliserna till mellan 17,5 och 40 års fängelse. Samtliga sex erkände sig skyldiga och veckans domstolsförhandlingar gällde enbart straffpåföljd.

Poliserna tillkallades i januari 2023 sedan en granne klagat på att de två svarta männen vistades i ett hus tillsammans med en vit kvinna. Efter att ha sparkat in dörren till huset där männen bodde satte polisen handfängsel på männen och misshandlade dem därefter i flera timmar.

Expoliserna, samtliga vita, kallade sig själva "Goon squad". Den man som nu dömdes till 27 år i fängelse har pekats ut som en maffialiknande ledare och som en fadersfigur för de andra fem, som alla är yngre. 53-åringen var inte i tjänst under den aktuella kvällen och bar inte uniform när han kom till huset.

De två offren har fortfarande men efter tortyren, som slutade med att en av dem sköts genom munnen och halsen. Då ska poliserna ha gömt och förstört bevismaterial samt pratat ihop sig om hur händelseförloppet skulle beskrivas i stället för att ge den blödande mannen första hjälpen.

"De åtalade slog och sparkade männen, använde elpistol mot dem 17 gånger, tvingade i dem vätska och misshandlade dem med en dildo", står det i ett pressmeddelande från när rättegången pågick i fjol.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!