Republikanen och expresidenten Donald Trump, fotograferad i Florida tidigare i veckan.
Republikanen och expresidenten Donald Trump, fotograferad i Florida tidigare i veckan. - Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Ansatt Trump kan räddas av storaffär

USA:s expresident Donald Trumps mediebolag, som äger sociala medieplattformen Truth Social, tros vara på väg mot börsen. Det Nasdaqnoterade skalbolaget Digital World Acquisitions delägare har röstat för en sammanslagning med Trump Media & Technology Group.


Fakta: Truth Social

USA:s tidigare president Donald Trump lanserade den sociala medieplattformen Truth Social under början av 2022, sedan han stängts av från plattformar som Facebook och dåvarande Twitter.

Anledningen till avstängningen var turerna kring stormningen av USA:s kongress 6 januari 2022.

Truth Social drivs av bolaget Trump Media and Technology Group.

Det är okänt hur många som följer Truth Social, då bolaget inte uppger antalet användare. Marknadsanalytikern Similarweb tror att Truth Social har omkring fem miljoner aktiva användare, jämfört med exempelvis omkring tre miljarder användare av Facebook.

Sammanslagningen med skalbolaget Digital World Acquisitions öppnar för att Trumps mediebolag noteras på Nasdaqbörsen.

Källa: AP

Affären väntas ge Trump ett rejält tillskott i form av aktier som kan vara värda uppemot 3 miljarder dollar, enligt uppgifter i amerikanska medier.

Det är mycket välkommet för Trump, som senast på måndag måste betala böter på över 450 miljoner dollar som utdömts i ett civilrättsligt bedrägerimål i New York.

Ett problem för expresidenten, som av allt att döma blir Republikanernas presidentkandidat i höstens presidentval, är att de nya aktierna inte får säljas förrän tidigast efter sex månader.

Övervärderat tillgångar

Trump har tidigare försökt att få ihop pengar till bötesbeloppet som motsvarar omkring 5 miljarder kronor. Böterna utdömdes i ett civilrättsligt bedrägerimål i New York tidigare i år, då Trump dömdes skyldig till att ha övervärderat familjeföretagets tillgångar.

För att kunna överklaga domen måste Trump först betala böterna, men ett 30-tal långivare har vägrat att stå som garant för beloppet.

Trump och hans advokater har även bett om anstånd att betala bötesbeloppet i en appellationsdomstol, men domstolen väntas enligt bedömare att avslå denna begäran redan nästa vecka.

Räddar Truth Social

Trump kan i sin tur komma att begära ett undantag från regeln om att pengarna inte får lösgöras inom ett halvår.

Skalbolaget Digital World Acquisitions skjuter dessutom till över 300 miljoner dollar – omkring 3 miljarder kronor – i Trump Media som driver den sociala plattformen Truth Social. Trump Media har nästan slut på kapital, och affären innebär därmed att verksamheten kan fortsätta, rapporterar den amerikanska tidningen The New York Times.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!