Människor kommer med blommor och ljus till en upprättad minnesplats invid konserthuset i Moskvas västra utkant.
Människor kommer med blommor och ljus till en upprättad minnesplats invid konserthuset i Moskvas västra utkant. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Sorg och ovisshet efter terrorattacken i Moskva

Det råder landssorg i Ryssland efter terrorattacken mot ett konserthus i Moskva då över 130 besökare dödades. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet, minst fyra misstänkta gärningsmän uppges ha gripits och två åtalats – men många oklarheter återstår kring dådet.


Sorg och chock präglade Moskva på söndagen, två dagar efter angreppen. Räddningsmanskap fortsatte att söka igenom den av brand och ras drabbade konsertanläggningen Krokus, dödssiffran steg medan anhöriga försökte få svar.

— Jag är fortfarande i chock, sade 35-åriga advokaten Ruslana Baranovskaja till den franska nyhetsbyrån AFP. Hon befann sig nära Röda torget som spärrats av.

En flagga vid Kreml var på halv stång, blommor och tända ljus hedrade dödsoffren.

Moskva förvarnades

Två av de misstänkta som har gripits har enligt statsstyrda Tass ställts inför domstol, anklagade för att ha "deltagit i en terroristattack".

IS, som alltså säger sig ha genomfört attacken, har visat en video från dåden i konserthuset. USA pekar också ut IS som ansvarigt och säger att man informerat Moskva om att ett terrordåd planerades.

Men Rysslands president Vladimir Putin har inte officiellt kommenterat IS inblandning. I stället har han sagt att gärningsmännen försökte fly mot den ukrainska gränsen när de greps.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdar helt anklagelserna.

Många ryssar tror inte heller på de ryska påståendena:

— Jag är inte säker på att jag tror på uppgifterna om Ukrainas inblandning, sade medicinstuderande Vomik Alijev – vars föräldrar är muslimer – till nyhetsbyrån AFP.

Men funderingar finns om orsaken till dådet och om Ukraina är inblandat:

— Vem ligger bakom detta? Det är förstås fiender till Ryssland, och det kan vara Putins fiender som störa ordningen så att människor börjar att ifrågasätta om de skyddas av regeringen, sade butiksinnehavaren Valeryj Tjernov till AFP.

Regimkritiker ifrågasätter

De få som vågar vara regimkritiska riktade kritik mot Kreml och Putin.

— De är inkapabla att göra något nyttigt. De skyddar bara den kriminella regimen från landets invånare, inte invånarna från kriminella, sade Dmitrij Gudkov som är advokat och en av Ryssland få kvarvarande oppositionsledare.

Leonid Volkov, tidigare stabschef inom Aleksej Navalnyjs antikorruptionsorganisation, sade med viss ironi att myndigheterna inlett 141 brottmålsundersökningar av Navalnyjs medarbetare de senaste åren.

Samtidigt var de anhörigas sorg, och ovissheten för de många som sökte svar på vad som hänt i konsertanläggningen, oerhört påtaglig i Moskva, rapporterar AFP:s medarbetare på plats.

Polisnärvaron är påtaglig i Moskva på söndagen.
TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!