Hamas högste politiske ledare Ismail Haniya och rörelsens högste ledare på plats i Gaza, Yahya Sinwar, här vid en demonstration som hölls i staden Gaza sommaren 2019. Arkivbild.
Hamas högste politiske ledare Ismail Haniya och rörelsens högste ledare på plats i Gaza, Yahya Sinwar, här vid en demonstration som hölls i staden Gaza sommaren 2019. Arkivbild. - Foto: Khalil Hamra/AP/TT

De är Hamas högsta ledare – som ännu lever

Israel dödar Hamastopp efter Hamastopp – men har inte kommit åt islamistgruppens allra högsta ledare. Två antas gömma sig i tunnlar under Gazaremsan. Två andra sitter säkert i ett närstående arabland.


Fakta: Yahya Sinwar

Växte upp i ett formellt flyktingläger i Khan Yunis, granne med Hamas nuvarande militära befälhavare Mohammed Deif.

Ingick i islamiströrelsen från start och var del av ett kommando vars uppgift det var att jaga palestinier som kollaborerade med Israel. Kallas sedan den tiden "Slaktaren från Khan Yunis".

Satt i israeliskt fängelse i 23 års tid som dömd för mord. Lärde sig där flytande hebreiska.

Släpptes fri i en stor fångutväxling 2011. Steg snabbt i graderna i Gaza och är i dag, 61 år gammal, det Hamasstyrda områdets högste ledare (sedan 2017). En av 15 medlemmar i Hamas mäktiga politbyrå.

I ett flyganfall mot al-Nuseirat i mellersta Gaza härom veckan dödades av allt att döma en man som Israel och dess allierade beskriver som "nummer tre" i Hamas hierarki.

Marwan Issa, 58, var näst högste befälhavare för extremiströrelsens väpnade styrkor, Qassambrigaderna. Han är en av flera ledarfigurer inom Hamas organisation och pekades ut som en av hjärnorna bakom attackerna mot Israel den 7 oktober.

Issa är en av flera män i Hamas övre ledarskikt som har blivit dödade under det pågående kriget – och hittills den som sagts vara högst i rang.

De viktigaste Hamasledarna i och utanför Gaza – varav flera som pekas ut som de högst prioriterade måltavlorna för Israel.

Håller sig gömda

Hamas ledarskap har sedan länge hållit låg profil för att undvika riktade anfall.

Personen ovanför Marwan Issa i den militära befälskedjan, Mohammed Deif, har lett den militära grenen sedan tidigt 2000-tal. Deif kallas dels "katten med nio liv" för att han har undkommit en lång rad mordförsök och dels för "gästen" då han för en ljusskygg tillvaro och sägs sova på olika platser varje natt.

Hamas högste politiske ledare på plats i Gaza är Yahya Sinwar, 61. Han pekas emellanåt ut som rörelsens de facto högste ledare och hålls som en särskilt hårdför sådan.

I dag antas Sinwar gömma sig någonstans i Gazas underjordiska tunnelnätverk. Israelisk gisslan som har släppts säger sig ha träffat honom där nere.

Israel bedömer att Deif och Sinwar bär det högsta ansvaret för attackerna den 7 oktober. Deif sägs ha planerat dem i upp emot två års tid.

Hamas-medlemmar bär fram en kista med kvarlevorna av Saleh al-Aruri, en av deras högsta ledare som dödades i ett anfall i Beirut i början av januari. Bilden togs vid hans begravning den 4 januari. Arkivbild.

Delad ledning

En annan gren av Hamasledningen verkar i exil, då många har fått en fristad i Qatar och vissa i Libanon och Turkiet.

Ett skäl till att en del sitter utomlands uppges vara att säkerställa rörelsens överlevnad inför hot, men det uppges också ha orsakat viss splittring. De högsta ledarna i exil kände inte nödvändigtvis till de attackplaner som smeds i Gaza.

Hamas formellt högste politiske ledare, Ismail Haniya, bor i Qatar. Han är ordförande i rörelsens högsta beslutande organ, den så kallade politbyrån med 15 medlemmar, och har blivit ett ansikte utåt internationellt.

I Qatar finns också den mångårige ledarfiguren Khaled Mashal, som varit med i politbyrån hela vägen.

Qatarledarnas ingång i förhandlingar om ett eldupphör rapporteras skilja sig från Gazaledarnas. Och det är de senare som håller den gisslan det förhandlas om.

I januari dödades Saleh al-Aruri – politbyråns vice ordförande – i ett israeliskt flyganfall i Libanons huvudstad Beirut. Han beskrevs av Israel som "Hamas nummer fyra".

Här står Hamastoppen Khaled Mashal i mitten i bild, bredvid palestiniernas president Mahmud Abbas. Bilden togs vid ett möte mellan Hamas och Fatah i Kairo 2012. Arkivbild.
TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!