Nordkorea uppger att Japans premiärminister Fumio Kishida vill träffa Kim Jong Un. Arkivbild.
Nordkorea uppger att Japans premiärminister Fumio Kishida vill träffa Kim Jong Un. Arkivbild. - Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT

Nordkorea: Japan vill träffa Kim Jong-Un

Nordkorea uppger att Japans premiärminister Fumio Kishida har föreslagit ett möte, "så snart som möjligt", mellan honom och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.


Kim Yo-Jung, som är Kim Jong-Uns mäktiga syster, var den som berättade om det föreslagna mötet i ett uttalande som publicerades av den statskontrollerade nordkoreaska nyhetsbyrån KCNA.

Kim Yo-Jung sade också att ett möte mellan de två ledarna var osannolikt utan en policyförändring från Japans sida.

Premiärminister Fumio Kishida kommenterade på måndagen uppgifterna från Nordkorea och sade att ett toppmöte mellan länderna är viktigt. Inte minst för att lösa den länge pågående konflikten mellan länderna gällande de japaner som kidnappades av nordkoreanska agenter på 1970- och 1980-talet och tvingades lära nordkoreanska spioner japanska och japanska seder.

— För relationen mellan Japan och Nordkorea är det viktigt med samtal på toppnivå för att lösa frågor såsom kidnappningsfrågan. Det är därför vi har gjort olika framstötar till Nordkorea, sade Kishida.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!