Kriget fortsätter. Flyende palestinier på väg söderut från staden Gaza i måndags.
Kriget fortsätter. Flyende palestinier på väg söderut från staden Gaza i måndags. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Samtalen om vapenvila i Gaza på en skör tråd

De senaste medlarförslagen om vapenvila i Gazakriget övertygar varken Israel eller Hamas. Båda sidor håller fast vid tidigare krav – och det kommer spretiga uppgifter om den fortsatta processen.


Den terrorstämplade palestinska rörelsen anser inte att medlarnas senaste förslag från förhandlingarna i Qatar går tillräckligt långt, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det handlar då både om vilka som ska släppas ur israeliska fängelser och om israeliska reträtter i Gazaremsan.

Israels linje är likadan, fast från andra hållet. Landet tycker att Hamas måste pressas hårdare. Man är inte beredd att åta sig en längre, mer fullödig vapenvila och reträtt, eftersom det enligt Israel skulle möjliggöra för de palestinska miliserna att återhämta sig.

Hamas verkar ändå nöjt med FN:s säkerhetsråds beslut att kräva en snabb vapenvila.

— Resolutionen tyder på att den israeliska ockupationen hamnar i aldrig tidigare skådad isolering, säger Ismail Haniya, organisationens högste ledare i exil, som för tillfället besöker Iran.

Nästa steg i samtalen i Qatar är oklart. Israeliska medier rapporterar att bristen på framsteg gör att landets delegation är på väg att kallas hem. Men det förnekas av Qatar, som tillsammans med Egypten och USA agerar medlare.

— Ingenting tyder på att någon av delegationerna drar sig ur, säger Majid al-Ansari, talesman för Qatars utrikesdepartement, enligt AFP.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!