Fallskärmar med humanitärt stöd släpps över Gaza. Det är oklart vilken hjälpsändning som Hamas hävdar orsakade dödsfallen.
Fallskärmar med humanitärt stöd släpps över Gaza. Det är oklart vilken hjälpsändning som Hamas hävdar orsakade dödsfallen. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Hamas: Tumult när nödhjälp slog ned – 18 döda

Terrorstämplade Hamas hävdar att 18 personer omkommit i en olycka kopplad till luftburen nödhjälp till Gazaremsan. Bland offren uppges personer som drunknat när de försökt bärga paket med hjälpsändningar från havet finnas.


Uppgiften har inte bekräftats av några oberoende medier eller av Israel, som ligger i krig med Hamas sedan den terrorstämplade rörelsens attack den 7 oktober, då fler än 1 100 mestadels civila israeler dödades och fler än 200 togs som gisslan.

Efter attacken inledde Israel ett intensivt bombardemang och en markoffensiv mot Gaza, som hittills har dödat över 32 000 människor, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet.

Hamas uppmanar nu omvärlden att sluta leverera nödhjälp från luften.

USA meddelar dock att landet kommer att fortsätta med de luftburna leveranserna till Gaza, och beskriver dem som "ett av de många sätt som vi hjälper att tillhandahålla stöd som desperat behövs av palestinier i Gaza", i ett uttalande från landets nationella säkerhetsråd.

Israel anklagas för att blockera hjälpkonvojer från att ta sig in i Gaza landvägen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!