Traktorer mot kravallpolis i EU-kvarteren i Bryssel inför tisdagens jordbruksministermöte.
Traktorer mot kravallpolis i EU-kvarteren i Bryssel inför tisdagens jordbruksministermöte. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Traktorerna tillbaka i Bryssel

Traktorerna tutar igen när EU-ländernas jordbruksministrar diskuterar åtgärder för att stävja böndernas ilska. Enklare regler är på gång – men det krigsdrabbade Ukraina hamnar i kläm.


Fakta: Jordbruket och Ukraina

Med anledning av vinterns många jordbruksdemonstrationer runt om i Europa har EU-kommissionen lagt fram flera åtgärder för att underlätta situationen.

Den 15 mars kom ett antal förslag om förenklingar och undantag som man hoppas få godkända av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd inom kort.

Parallellt har vissa restriktioner på jordbrukssidan införts i de handelslättnader som EU erbjudit till Ukraina med anledning av Rysslands krig.

Åtgärderna har preliminärt godkänts av EU-parlamentet men ännu inte av medlemsländerna. Förhandlingar pågår inför ett ambassadörsmöte på onsdagen, då frågan ska diskuteras på nytt.

Undantag kring regler för träda, växtföljd, marktäckning och oväder ingår i de krisförslag som EU-kommissionen lagt fram. Jordbruk mindre än tio hektar ska slippa kontroller och medlemsländerna ges ökad flexibilitet.

— Ett steg i rätt riktning, tycker landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Några stenkast bort från tisdagens ministermöte står belgisk polis med tårgas och vattenkanoner mot bönder som vill ha ännu mer – och gärna markerar det med smällare och brinnande halmbalar.

En som har svårare att få gehör är Ukrainas jordbruksminister, som finns på plats för att trycka på för fortsatta handelslättnader med EU.

Peter Kullgren betonar att Sverige vill göra "allt vi kan för att stötta Ukraina" – men har också förståelse för att länder och jordbrukare vill återinföra restriktioner mot vad man anser vara alltför hård konkurrens från Ukraina.

— Det blir problematiskt, framför allt i grannländerna, när man får in mycket produkter. Men lösningen på det är inte ensidiga aktioner gentemot Ukraina utan att vi gemensamt ser till att lösa det, säger landsbygdsministern i Bryssel.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!