Israeliska soldater utanför al-Shifasjukhuset i Gaza stad i november.
Israeliska soldater utanför al-Shifasjukhuset i Gaza stad i november. - Foto: Victor R Caivano/AP/TT

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.


Hamasanslutna beväpnade personer har det senaste dygnet kommit ut från akutmottagningen på al-Shifasjukhuset och öppnat eld mot israeliska soldater utanför, hävdar militären, skriver The Times of Israel. Sammanlagt under en veckolång israelisk offensiv på platsen uppges över 200 sådana beväpnade personer ha dödats.

Den israeliska militären hävdar att den undviker "skada på civila, patienter och medicinska team".

Enligt FN har det förekommit "intensiva skottväxlingar mellan israelisk militär och beväpnade palestinier". Israels militär anklagar palestinsk Hamas-milis för att gömma sig i och vid sjukhus och använda civila som mänskliga sköldar.

Det Hamasstyrda hälsodepartementet uppger att den israeliska militären har flyttat medicinsk personal och patienter till en byggnad och att de inte får ta sig därifrån. Enligt den israeliska militären handlar det om att civila, patienter och personal har flyttats till "alternativa medicinska anläggningar" som har inrättats.

Israeliska stridsvagnar och bepansrade fordon har även samlats vid Nassersjukhuset, enligt hälsodepartementet. Även där uppges skott ha avlossats. Enligt Röda Halvmånen är tusentals människor i praktiken fångna inne i sjukhuset.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!