En stor kran vid den kollapsade bron i Baltimore på fredagen.
En stor kran vid den kollapsade bron i Baltimore på fredagen. - Foto: Steve Ruark/AP/TT

Jättekran på plats vid rasade bron

Arbetet har inletts för att rensa upp och så småningom återställa bron i Baltimore som kollapsade i veckan. Till sin hjälp har arbetarna en av USA:s största kranar.


En jättekran, som ska vara den största på den nordamerikanska östkusten, har förts till bron för arbetet. Kranen är en av sju stora kranar som ska användas, förutom bogserbåtar och pråmar.

De stora kranarna lär behövas, enligt delstaten Marylands guvernör Wes Moore väger de rasade brodelarna upp till 4 000 ton och måste brytas i mindre bitar för att kunna transporteras bort.

— När man åker ut till olycksplatsen och ser den på nära håll inser man vilket svårt arbete som ligger framför oss, säger Moore på en presskonferens.

Arbetet brådskar, både ur ekonomisk synvinkel – brokollapsen stoppar mycket trafik till och från en av USA:s största hamnar – och ur mänsklig.

Bråten i vattnet hindrar dykare från att leta efter de fyra personer som ännu saknas efter olyckan natten till tisdagen. När brodelarna inte fysiskt hindrar dykarna blockerar de i stället solljuset.

— Dykarna kan inte ens se sina händer. Det är som att låsa in sig i en mörk garderob, säger dykledaren Donald Gibbons.

Minst åtta personer hamnade i vattnet när containerfartyget Dali körde in i Francis Scott Key Bridge. Två av dem kunde räddas, ytterligare två har hittats döda. Övriga fyra tros ha omkommit.

Bron var 2,6 kilometer lång och utgjorde en del av flera vägförbindelser mellan USA:s huvudstad Washington DC och New York.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!