USA:s ambassad i Kubas huvudstad Havanna, där det mystiska så kallade Havannasyndromet först uppdagades. Arkivbild.
USA:s ambassad i Kubas huvudstad Havanna, där det mystiska så kallade Havannasyndromet först uppdagades. Arkivbild. - Foto: Ismael Francisco/AP/TT

Mystiskt syndrom kopplas till ryska spioner

Minnesförlust, yrsel och smärtsamma ljud i öronen. Det så kallade Havannasyndromet har gäckat amerikanska diplomater i åratal. En ny granskning pekar ut en ökänd rysk spionenhet som ansvarig för attacker med "riktade energivapen". USA:s försvarshögkvarter Pentagon bekräftar att medarbetare drabbats av syndromet.


— Bam! I mitt högra öra. Det var som en tandläkare som borrar på steroider, men tio gånger värre, säger "Carrie", en FBI-agent som drabbades i sitt hem i Florida 2021, till CBS-programmet 60 Minutes.

Historien påminner om vittnesmål från ett hundratal andra personer som har drabbats, sedan fenomenet uppdagades av amerikanska diplomater i Kubas huvudstad Havanna 2016.

"Carrie" stod med högra örat mot fönstret när det smällde till. Smärtan spred sig via käken och svalget ner i bröstet. Samtidigt svällde mobiltelefonens batteri och spräckte höljet. Sedan svimmade hon.

Prisad utveckling?

60 Minutes, som har granskat fenomenet tillsammans med tyska Der Spiegel och den Lettlandsbaserade oberoende ryska nyhetssajten The Insider, pekar ut en enhet inom Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

GRU:s enhet 29155 har rapporterats som verksam i Europa en längre tid och uppmärksammades bland annat efter mordförsöket riktat mot den ryske tidigare dubbelspionen Sergej Skripal i Storbritannien.

Enhetens agenter har också varit placerade på platser i världen där amerikanska tjänstemän har rapporterat skador: bland annat i Australien, Österrike, Kina, Colombia, Tyskland och Ryssland. Och de har belönats för sin utveckling av ett "icke-dödligt, akustiskt" vapen, skriver The Insider.

Ryssland har upprepade gånger förnekat inblandning.

Även amerikanska CIA slog 2022 fast att "ingen utländsk makt" låg bakom det mystiska syndromet. Men underrättelsetjänsten presenterade inte heller någon annan förklaring.

Efter CBS och Der Spiegels granskning bekräftade dock försvarshögkvarteret Pentagon att medarbetare drabbats av syndromet. Medarbetaren, som inte namngavs, deltog i försvarsalliansen Natos toppmöte i Vilnius 2023.

— Jag kan bekräfta att en högt uppsatt person inom försvarsdepartementet var med om liknande symptom, sade biträdande pressekreterare Sabrina Singh.

Bekräftelsen bröt mot tidigare uttalanden från bland annat Pentagon.

Hörsel och balans

En rad utredningar har pågått och pågår parallellt. Dessa har bland annat fört fram att pulserande elektronmagnetisk energi, mikrovågor och ultraljud på nära håll kan orsaka den ovanliga kombination av symptom som rapporteras.

Så sent som i mars slog två amerikanska studier fast att Havannasyndromet inte orsakar hjärnskador. Detta efter att ha undersökt över 80 personer med magnetröntgen, blodprover och hörsel- och syntester. Men doktor David Relman vid Stanford University, som också haft ett statligt uppdrag att utreda drabbade, är av en annan åsikt.

— Vad vi hittat är vad vi anser är tydligt bevis på skador på hjärnans hörsel- och balansorgan, säger han till 60 Minutes.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering om dubbelspionen Sergej Skripal.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!