Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.
Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Spanien: Snart dags erkänna Palestina

Spanien följer i Sveriges fotspår och erkänner inom kort Palestina som stat. Det meddelar Madrid-regeringen i samband med att premiärminister Pedro Sánchez reser runt i Mellanöstern. Och fler EU-länder kan vara på väg.


— Vi måste fundera ordentligt på att göra det den här säsongen, sade Sánchez till medföljande spanska journalister när han i veckan besökte Jordanien, Saudiarabien och Qatar för att bland annat trycka på för en vapenvila i Gazakriget.

Och i onsdags specificerade utrikesminister José Manuel Albares att det ska ske före halvårsskiftet, kanske i samband med EU-valet den 9 juni.

— Detta erkännande tar hänsyn till Israel. Erkännandet av den palestinska staten är Israels bästa garanti för säkerhet, sade han enligt Politico.

Sveriges erkännande av Palestina som självständigt land gjordes 2014, och är hittills den enda sådana markeringen som gjorts av ett EU-land. Ett antal östliga EU-länder har också erkänt Palestina, men det gjordes i ett samlat östblocksinitiativ på 80-talet, långt innan de blev EU-medlemmar.

En vanlig linje numera i Europa är att ett sådant beslut bör fattas av EU som helhet. Ett toppmöte med ledare från Spanien, Irland, Malta och Slovenien nyligen antydde dock att något är på gång. "Vi diskuterade vår beredskap att erkänna Palestina, och sade att vi kommer att göra det när det kan bidra positivt", heter det i ett pressmeddelande från mötet.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!