Al Jazeera-korrespondenten Wael al-Dahdouh sörjer sin son Mahmoud, som dödades i ett israeliskt flyganfall den 25 oktober.
Al Jazeera-korrespondenten Wael al-Dahdouh sörjer sin son Mahmoud, som dödades i ett israeliskt flyganfall den 25 oktober. - Foto: Ali Mahmoud/AP/TT

Mahmoud ville bli journalist – dog i "trygg zon"

Mahmoud al-Dahdouh ville bli journalist, precis som sin pappa – Al Jazeera-korrespondenten Wael al-Dahdouh.


Fakta: Ett halvår av krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för den enorma terrorattacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 33 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Fast besluten att sprida sitt hemlands öde till omvärlden började 16-åringen spela in videoklipp tillsammans med sin syster Kholoud.

— I Gaza finns det inga säkra platser. Det här är det mest våldsamma krig vi har upplevt i Gaza. Hjälp oss att hålla oss vid liv, vädjar det unga syskonparet i ett av klippen.

När bombningarna mot Gaza stad blev allt intensivare lämnade familjen hemmet bakom sig och flyttade från plats till plats. Till slut hamnade de i flyktinglägret Nuseirat. Där skulle de vara trygga – det var inom den zon som Israel hade bett palestinierna att fly till.

Natten den 25 oktober dödades Mahmoud i ett israeliskt flyganfall tillsammans med sin mamma, sin sjuåriga syster Sham och 1,5-åriga systerson Adam. Knappt tre månader senare dödades Mahmouds storebror Hamza i ännu ett flyganfall.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!