Perus president Dina Boluarte har hamnat i en mindre skandal om dyra Rolexklockor och juveler och hur hon egentligen fått dem. Arkivbild.
Perus president Dina Boluarte har hamnat i en mindre skandal om dyra Rolexklockor och juveler och hur hon egentligen fått dem. Arkivbild. - Foto: Martin Mejia/AP/TT

"Rolexgate" plågar Perus president

Dyra klockor och juveler och hundratusentals dollar från oklart håll på banken. Perus president Dina Boluarte har fått "Rolexgate", en tickande skandal, på halsen.


Polis och åklagare har förhört henne och inlett en utredning för att klargöra om dyrgriparna och pengarna har hamnat hos henne på laglig väg. Misstankarna gäller bland annat underlåtenhet att redovisa dem.

När hon först fick frågor om klockor för några veckor sedan, efter att medier uppmärksammat henne med en dyrbar Rolexklocka på handleden och ytterligare klockor av samma märke, sade hon att hon hade skaffat sig dem genom att arbeta sedan hon, nu 61 år, var 18.

Men häromdagen motsade hon sig själv – klockorna beskrev hon nu vara ett lån som hon inte borde ha tackat ja till. Den som enligt henne har lånat ut dem är guvernören i Ayacucho, en politisk allierad.

Juvelerna, bland annat ett Cartierhalsband värderat till över en halv miljon kronor, är delvis hennes, har hon sagt.

I förra veckan slog polisen in dörren i Boluartes hem för att leta efter klockorna men de fanns varken där eller i presidentpalatset. Juvelerna hon har beräknas enligt uppgift från åklagare vara värda runt en halv miljon dollar, klart över fem miljoner kronor. Dessutom har hon tillgångar på nästan lika mycket, i form av insättningar från oklara avsändare på bankkonton.

Boluarte försvarade sig i ett tv-sänt tal efter förhöret med att alla anklagelser som hennes kritiker riktar mot henne saknar grund.

Boluarte är Perus sjätte president på ungefär lika många år och inte den första som har anklagats för korruption. Men hon väntas kunna sitta kvar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!