Donald Trump tittar på en golftävling i Miami på söndagen.
Donald Trump tittar på en golftävling i Miami på söndagen. - Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Trump: Delstaterna får ta egna abortbeslut

Donald Trump duckar frågan om ett nationellt abortförbud. Delstaterna bör ha makten i frågan, hävdar han. Beskedet kommer efter månader av motstridiga budskap i den infekterade frågan. Samtidigt lyfter Trump de bisarra anklagelserna om att demokrater vill "avrätta bebisar".


Fakta: Abort i USA

Det mest kända domstolsbeslutet om abort i USA är Roe mot Wade, ett rättsfall från 1973. I det slog Högsta domstolen fast kvinnans rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Roe mot Wade tillät abort fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket i praktiken beskrevs som runt graviditetsvecka 24.

Domen revs upp av Högsta domstolen den 24 juni 2022.

Nu är det upp till delstaterna att fatta beslut om aborträtt. De senaste åren har flera delstater röstat igenom abortförbud eller mycket stränga abortlagar.

Frågan är politiserad och diskuteras intensivt. De som motsätter sig abort är ofta konservativa och/eller religiösa republikaner. Bland demokrater är det mer vanligt att försvara aborträtten.

— Nu är det upp till delstaterna att göra det rätta. Likt Ronald Reagan är jag starkt för undantag vid våldtäkt, incest och för att rädda moderns liv, säger presidentaspiranten i en drygt fyra minuter lång video på den egna plattformen Truth Social.

Trumps ståndpunkt om abort har beskrivits som avgörande inför presidentvalet i november. För över en tiondel av amerikanerna är abortfrågan den allra viktigaste i valet, visar en färsk mätning enligt The New York Times.

I månader har expresidenten kommit med motstridiga signaler om ödesfrågan, där han bland annat hintat om en nationell gräns runt graviditetsvecka 15 om han blir president igen.

— Ni måste följa era hjärtan i denna fråga, men kom ihåg: Ni måste också vinna valet för att återupprätta vår kultur och rädda vårt land, som just nu dessvärre är ett land i förfall, säger han nu.

Besvikelse för konservativa

Samtidigt anklagar han Demokraterna för att stötta abort "efter den nionde månaden" samt "avrättningar av bebisar".

— Att avrätta bebisar efter födseln är oacceptabelt, och nästan alla håller med om det.

Måndagens uttalande är troligen en besvikelse för abortmotståndare som hoppades att Trump skulle ställa sig bakom en strikt nationell abortlagstiftning, konstaterar Politico.

För Trump utgör frågan en svår balansgång. För att gå segrande ur presidentvalet måste han vinna förtroende hos de mest konservativa republikanerna – varav många likställer abort med mord – men även hos dem som ser abort som en grundläggande rättighet.

"Helveteslandskap"

De senaste åren har en rad republikanskledda delstater infört strikta begränsningar i aborträtten. Men även inom Republikanerna går åsikterna isär. Runt fyra av tio anser att abort bör vara tillåtet i alla eller de flesta fall, visade en mätning i februari från den ideella organisationen Kaiser Family Foundation.

Åtstramningarna i aborträtten är en följd av Högsta domstolens beslut 2022 att riva upp prejudikatet Roe mot Wade, som fram till dess garanterade amerikanska kvinnors rätt till abort. Beslutet revs upp efter Trumps tillsättande av tre konservativa HD-domare – något han i måndagens video säger sig vara stolt över.

"Han skryter om sin roll i skapandet av detta helveteslandskap", kommenterar president Joe Bidens kampanjtalesperson Ammar Moussa på X.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!