Dansare under firandet av ledaren Ramzan Kadyrovs omval i Tjetjeniens huvudstad Groznyj 2021. Valet dömdes ut av stora delar av omvärlden.
Dansare under firandet av ledaren Ramzan Kadyrovs omval i Tjetjeniens huvudstad Groznyj 2021. Valet dömdes ut av stora delar av omvärlden. - Foto: Musa Sadulayev/AP/TT

Snabb och långsam musik förbjuds – "förpestar"

Musik som anses antingen för snabb eller för långsam förbjuds i Tjetjenien. Åtgärden uppges vara ett försök att krossa "förpestande" västerländskt inflytande i den konservativa ryska delrepubliken.


Fakta: Total kontroll

Ramzan Kadyrov föddes 1976 med rötter i en av Tjetjeniens äldsta och mest respekterade klaner. Ledde en milis, "kadyroviterna", som till största del bestod av före detta rebeller och som gjorde sig känd för stor brutalitet. Bytte sedan sida och blev vänligt inställd till Kreml.

Moskva utsåg 2007 Ramzan Kadyrov till ledare för delrepubliken Tjetjenien. Sedan dess har han ihärdigt slagit ned mot alla former av oliktänkande. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) beskriver Kadyrovs styre som tyranni där ledaren har total kontroll över informationsflödet.

Människor som försöker protestera straffas enligt HRW med repressalier som utomrättsligt frihetsberövande, försvinnanden, hårdför behandling, dödshot och hot mot familjemedlemmar.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Human Rights Watch

All musik, sång och koreografi i Tjetjenien måste från och med den 1 juni ha ett tempo på 80 till 116 taktslag per minut, meddelar kulturminister Musa Dadajev.

I praktiken innebär det att merparten av den sorts musik som spelas på klubbar världen över nu kriminaliseras, skriver The Guardian.

Enligt regimtrogna ryska Tass kommer musiken i delrepubliken framöver att överensstämma med "den tjetjenska mentaliteten och taktkänslan".

— Att låna musikalisk kultur från andra folk är otillåtet, säger Musa Dadajev.

Lokala artister har nu knappt två månader på sig att skriva om all musik som inte överensstämmer med de nya reglerna.

Tjetjenien, beläget i Kaukasien norr om Georgien, styrs sedan 2007 med järnhand av den excentriske och hårdföre Ramzan Kadyrov. Under hans styre har Tjetjenien islamiserats och de mänskliga rättigheterna till stora delar negligerats.

Den Moskvatrogne Kadyrov – ibland kallad "Putins attackhund" – har bland annat förbjudit alkohol och beordrat kvinnor att bära slöja i offentliga byggnader. Inte minst har han beskyllts för omfattande och brutala förföljelser av homosexuella.

TT
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!