Influerare följer en apa och hennes unge för att filma dem till sina Youtube-konton.
Influerare följer en apa och hennes unge för att filma dem till sina Youtube-konton. - Foto: Heng Sinith/AP/TT

Influerare hetsar apor – för klick på nätet

Apor förföljs, hetsas och retas – allt för att få klick och visningar på nätet. Myndigheter i Kambodja varnar nu för att influerare beter sig illa mot makakerna i den världsarvsskyddade ruinstaden Angkor.


I ett videoklipp syns en apunge som slingrar sig för att komma loss från nackgreppet den hålls, medan mannen som håller den regelbundet sprutar vatten på apan. I ett annat videoklipp syns en person som rör vid en apas könsorgan för att få en reaktion.

Influerare som förföljer och hetsar aporna i ruinstaden Angkor i Kambodja, som världsarvslistats av Unesco, har blivit ett bekymmer.

— De skapar innehåll för att tjäna pengar på Youtube. Det här är ett väldigt stort problem för oss, säger Long Kosal, talesperson för organisationen APSARA som har hand om Angkor.

Även de fall då influerarna bara filmar aporna, utan att bete sig illa mot dem, orsakar problem – eftersom de ofta lockar till sig dem med mat. När makakerna vänjer sig vid att bli matade kan de attackera turister.

— Turisterna bär med sig mat som aporna försöker sno åt sig. Om turisten då motsätter sig kan apan bita, vilket är väldigt farligt, säger Long Kosal.

En utredning har nu startats av APSARA tillsammans med Jordbruksdepartementet i Kambodja för att samla bevis mot allvarligaste förbrytarna.

— Om vi får ihop tillräckligt med bevis kommer de definitivt att gripas. Alla djurplågare blir ordentligt straffade enligt kambodjansk lag, säger Long Kosal.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!