Ett flygfoto av ett område i Orenburg-regionen. Översvämningarna där väntas nå en kulmen under onsdagen, med farhågor om att många fler behöver evakueras. Bilden distribuerades under tisdagen.
Ett flygfoto av ett område i Orenburg-regionen. Översvämningarna där väntas nå en kulmen under onsdagen, med farhågor om att många fler behöver evakueras. Bilden distribuerades under tisdagen. - Foto: Rysslands beredskapsdepartement via AP/TT

Översvämningar i Ural närmar sig kulmen

Tiotusentals människor har evakuerats vid översvämningar i Ryssland och Kazakstan – och det kan bli fler när stora vattenmängder forsar nedströms i flera floder.


Under de senaste två veckorna har totalt nästan 100 000 människor evakuerats från sina hem i Kazakstan, meddelade landets beredskapsmyndighet på onsdagen. Det är 10 000 fler än vad som rapporterades ett dygn tidigare.

I staden Petropavl, nära gränsen till Ryssland i norr, tvingas människor att lämna sina hem då vattnet väntas stiga mycket och snabbt inom 48 timmar.

— Ett enormt vattenflöde rör sig mot Petropavl. Jag upprepar och understryker: ett enormt, säger den regionale ledaren Gauez Nurmukhambetov enligt statliga kazakstanska medier, rapporterar AFP.

En kvinna får hjälp att kliva av en båt vid en räddningsinsats i Orsk i måndags.

Sirener larmar

På andra sidan gränsen, i den ryska staden Kurgan, har det också larmats om hur vattennivåerna väntas stiga över Tobolflodens brädd med god marginal.

4 500 invånare i Kurgan har evakuerats, meddelar guvernören i området enligt statliga ryska medier. Han varslar om att upp emot 280 000 kan behöva evakueras i värsta fall. Sirener har ljudit i staden för att få folk att agera.

Längre västerut på den ryska sidan har gränsstaden Orsk varit värst drabbad hittills, då stora delar har täckts av decimeterdjupt vatten. I den större staden Orenburg, ytterligare lite västerut, har åtminstone 12 000 hem evakuerats, enligt myndigheterna. Vattennivån väntas nå en kulmen under onsdagen.

Översvämningarna av Uralfloden beskrivs redan som de värsta på upp emot 100 år.

— Vid klockan tre på morgonen (natten till måndag) hörde vi vattnet stiga. Vi plockade snabbt, snabbt ihop våra saker och lyckades ta oss därifrån innan alla vägar svämmades över, säger Orenburg-bon Maria till dagstidningen Vedomosti.

Putin "uppdaterad"

Översvämningarna har i både Ryssland och Kazakstan beskrivits som de värsta på flera årtionden, då flera floder som rinner genom båda länderna har svämmats över i vårfloden. Det har också regnat mycket på sina håll och i fredags brast en damm uppströms från Orsk, vilket förvärrade situationen.

I Orsk rapporterades tidigare i veckan små men ovanliga gatuprotester mot myndigheternas hantering av krisläget. President Vladimir Putin har genom sin talesperson låtit meddela att han håller sig "konstant uppdaterad" om händelseutvecklingen, men säger sig hittills inte vara på väg att besöka de drabbade områdena.

Det finns inga rapporter om dödsfall eller skadade personer.

Räddningsarbetare och polis på en översvämmad gata i Orsk i måndags.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!