Finlands flagga på halv stång vid Viertola skola i Bäckby (Viertola), ett område i Vanda i utkanten av Helsingfors. Bilden togs dagen efter skolskjutningen.
Finlands flagga på halv stång vid Viertola skola i Bäckby (Viertola), ett område i Vanda i utkanten av Helsingfors. Bilden togs dagen efter skolskjutningen. - Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP/TT

Flicka som sköts i skoldåd får komma hem

En av de två flickor som skottskadades i skoldådet i Finland förra veckan ska få komma hem från sjukhus. Den andra flickan vårdas ännu med väldigt svåra skador.


Vården för den ena flickan kommer att fortsätta i hemmiljö efter en dryg vecka på sjukhus, meddelar den finländska polisen. För den andra flickan beskrivs tillståndet ännu som livshotande.

En tolvårig pojke kom i tisdags morse förra veckan till Viertola skola i Vanda, i utkanten av Helsingfors, med ett vapen. Han öppnade eld i ett klassrum och sköt tre av sina jämnåriga skolkamrater. En pojke sköts till döds och två skottskadade flickor uppgavs i ett första skede vara väldigt allvarligt skadade.

Den beväpnade pojken greps en stund efter skottlossningen och erkände senare sitt brott i förhör.

På övervakningsfilmer ses han komma till skolan iförd vanliga kläder. Bara några minuter senare ses han gå därifrån med vapen i hand. Själva dådet var över på ett par minuter.

Polisen har berättat att en lärare som var på plats i klassrummet började ge de skadade eleverna första hjälpen. En annan lärare uppges sedan ha kommit dit och lyckats övertala den beväpnade pojken att gå därifrån.

Polisen meddelar att tiotals förhör har hållits sedan dådet och att den misstänkte pojken kommer att höras på nytt inom kort. Vid sidan av ett mord och två mordförsök utreds också ett vapenbrott, då det ska fastställas hur pojken fick tag på det skjutvapen som tillhörde en anhörig till honom.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!