USA:s president Joe Biden och Japans premiärminister Fumio Kishida skålade vid en bankett i Vita huset på onsdagskvällen.
USA:s president Joe Biden och Japans premiärminister Fumio Kishida skålade vid en bankett i Vita huset på onsdagskvällen. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Första icke-amerikanen ska skickas till månen

När USA tar sikte på månen igen kommer en astronaut av en annan nationalitet att få följa med på resan. Planen är att en japan ska sätta sin fot på månen.


— Två japanska astronauter kommer att ansluta till kommande amerikanska uppdrag och en av dem kommer att bli den första icke-amerikanen någonsin att landa på månen, sade USA:s president Joe Biden på en pressträff med Japans premiärminister Fumio Kishida som är på statsbesök i Washington.

Hittills har tolv människor gått på månen – tolv amerikanska män – vid resor som skedde inom månprogrammet Apollo mellan 1969 och 1972.

Målet med USA:s nya månprogram Artemis är att människan återigen ska nå månen efter drygt 50 år – nu i syfte att möjliggöra en längre närvaro där och sedan blicka ännu längre bort, mot planeten Mars. Det har tidigare sagts att en kvinna och en färgad person ska få följa med på de nya månresorna.

Japan ska utöver astronauter bidra till satsningen med en Toyota-tillverkad månfarkost.

Den första Artemis-resan till månen planeras till 2026. Kina planerar att föra en människa till månen till år 2030.

I januari blev Japan det femte landet i världen som lyckats skicka en farkost till månens yta, efter att Indien lyckats med samma bedrift förra sommaren.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!