Karen Webb, polischef i New South Wales, talar till medier i Bondi Junction i östra Sydney.
Karen Webb, polischef i New South Wales, talar till medier i Bondi Junction i östra Sydney. - Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Knivman i Sydney riktade in sig på kvinnor

Mannen som gick till anfall med kniv i ett köpcentrum i östra Sydney på lördagen verkar ha riktat in sig på kvinnor, uppger australisk polis.


De 40-årige gärningsmannen dödade sex personer och skadade fler i det stora köpcentrumet Westfield Bondi Junction innan han sköts till döds av polis.

Fem av dödsoffren var kvinnor, liksom de flesta av de skadade. Videofilmer från platsen visar hur mannen förföljer framför allt kvinnor när han rusar genom gallerian.

— Det är uppenbart för utredare att det är en intressant fråga, att gärningsmannen fokuserat på kvinnor och undvikit män, säger polischefen Karen Webb till tv-kanalen ABC.

Hon understryker samtidigt att polisen inte vet vad som försiggick i huvudet på mannen.

— Därför är det nu viktigt att utredare lägger mycket tid på att höra dem som kände honom.

Gärningsmannen identifierades som en 40-årig man från Queensland, som saknade fast adress och som haft kända psykiska problem sedan länge. Polisen bedömde tidigt att han inte verkar ha drivits av någon särskilt ideologi.

Ett av dödsoffren var en 38-årig kvinna, vars nio månader gamla bebis också skadades och ännu vårdas på sjukhus.

Den enda mannen som dödades jobbade som säkerhetsvakt i gallerian.

Totalt åtta personer får ännu vård på sjukhus, varav några är i kritiskt tillstånd. Fyra personer har skrivits ut det senaste dygnet, enligt hälsomyndigheterna.

Sex personer dödades av en man som gick runt och angrep folk med kniv i ett köpcentrum i Sydney på lördagseftermiddagen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!