Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fotograferad i Bryssel i början av april. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fotograferad i Bryssel i början av april. Arkivbild. - Foto: Johanna Geron/AP/TT

Nato-chefen: Skicka mer hjälp till Ukraina

Skicka mer luftförsvar till Ukraina, manar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Ett extrainsatt möte med president Volodymyr Zelenskyj ska hållas på fredag.


Stoltenbergs nya vädjan kommer på en presskonferens sedan han tagit emot Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Tjeckiens premiärminister Petr Fiala och Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Bryssel.

Visserligen säger sig Natochefen vara "uppmuntrad" av besked om nya leveranslöften från bland annat Tyskland och Danmark, men han betonar att situationen på marken i Ukraina är "väldigt svår".

— Därför är det så att om Natoländerna väljer mellan att uppfylla Natos förmågekrav och att hjälpa Ukraina så är mitt budskap tydligt: skicka mer till Ukraina, säger Stoltenberg.

Det utökade stödet ska diskuteras vid ett extrainsatt digitalt möte mellan Natos försvarsministrar och Ukrainas president Zelenskyj på fredag, enligt Stoltenberg.

På presskonferensen berättar tjeckiske Fiala att han hoppas på en första ammunitionsleverans till Ukraina i juni av artillerigranater. Tjeckien har letat reda på sådana runt om i världen och fått hjälp av flera länder att köpa in dem, däribland Sverige.

— Nästan 200 000 (granater) är nu under kontrakt och ytterligare 300 000 är på väg att kontrakteras, säger Fiala i Bryssel.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!